Голяма лява коалиция, в която ще влязат БСП и знакови лица на левицата като Татяна Дончева, Георги Първанов, Румен Петков и Георги Кадиев, ще атакува предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Преговорите текат от няколко дни и вероятно утре левият съюз ще бъде обявен, научи Клуб Z от участници в разговорите. 

Според неофициална информация идеята за създаване на широко обединение вляво е била на Корнелия Нинова. На последните избори нейната партия претърпя катастрофални резултати и в сравнение с вота от 2017 г. загуби повече от 400 хиляди гласа, като остана трета поличиеска сила след „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Нинова е в тежка ситуация и е подложена на сериозен натиск от вътрешната опозиция, която не спира да ѝ иска оставката.

Преди дни и бившият премиер Жан Виденов обяви, че създава своя формация вляво, която ще участва в предстоящите избори. А критици на Нинова създадоха движение „Социализъм 21-ви век“, с което поискаха промяна. 

Дончева, Първанов и Кадиев ще участват в коалицията с БСП със своите партии – „Движение 21“, АБВ и „Нормална България“, които назад във времето откъснаха гласоподаватели от партията майка. Те се разделиха с БСП след тежки публични кавги и през годините изглеждаше, че трудно ще си простят. Такава знакова кавга имаше между Татяна Дончева и Румен Петков, а като спомен от нея остана фразата за „тишината в спалнята“. 

„Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки.
Резултатът в последния парламент е видим:
43 леви депутати и 197 други.
Време е за положителни новини.
Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и нека избирателят реши нея ли избира, или друга.
Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула.
Това е пътят“, коментира и Георги Кадиев в своя профил във фейсбук. 

Участието на Татяна Дончева в коалиция с БСП означава раздяла с „Изправи се! Мутри вън“ на Мая Манолова и „Отровното трио“. И поставя под въпрос влизането им в новия парламент. Още повече че ново обединение готвят и патриотичните формации – ВМРО и НФСБ, които не успяха "да се класират" в 45-ия парламент.