Изглежда, че очакваният с огромен интерес мач в тежка категория на професионалния бокс между Антъни Джошуа и Тайсън Фюри няма да го бъде през лятото. Независимо от насрочената дата и избраното място - 14 август, Саудитска Арабия.

През миналата седмица дойде съобщение, официално потвърдено и от Фюри онзи ден. Още на следващия обаче всичко се върна на изходни позиции - арбитражен съд в Америка постанови, че британецът трябва да спази договора си с Дионте Уайлдър и да се бие с него за трети път. В противен случай губи единствената титла, която притежава - на WBC. Така смисъл от двубой, обединяващ всички шампионски пояси, няма.

Сагата между Циганския крал и Уайлдър започна в края на 2018 г., когато двубоят им завърши наравно. Тогава стана ясно, че двамата са сключили контракт за две срещи с опция за трета. 

През февруари миналата година Фюри спечели с технически нокаут в седмия рунд и детронира американеца. Пандемията осуети бързото насрочване на мач №3. Такъв трябваше да има в края на миналата година (покрай битката на Джошуа с Кубрат Пулев), но постоянните промени, които Уайлдър искаше да прави за дата, място и други условия, не се понравиха на англичанина. Той се оттегли от договорката и насочи цялото си внимание към своя сънародник.

Бронзовият бомбардировач обаче потърси правата си и спечели - съдия Дениъл Фейнстийн се произнесе в негова полза. Той постанови, че боят трябва да се проведе до 15 септември.

WBC потвърди готовност да го оторизира. Заговори се и за дата - 24 юли на новия 65-хиляден стадион за американски футбол в Лас Вегас.

Междувременно се изписа и изговори много какви възможности има, като това продължава и в момента.

Тъйсън Фюри заяви, че Уайлдър искал пари - 20 милиона долара, и ако му се плати, може да отстъпи и изчака британския сблъсък. Новият треньор на американеца - Малик Скот, обаче отвърна, че той не се интересува от пари в случая, а иска да излезе на ринга и да си отмъсти. „Иска кръв.“

Обади се Джошуа, който дълго време мълчеше, но този път не пропусна да „настъпи“ Фюри.

„Светът видя какъв измамник си. Ти разочарова бокса. Излъга феновете и ги подведе. Използва името ми за максировка, не за бой, написа световният шампион в социалните мрежи. - Дайте ми боец, който управлява бизнеса си по правилния начин.“

Последва реакция от Фюри - всички знаели, че има арбитраж. И двамата разменят остри реплики, закани и обиди.

Циганския крал дори предложи двамата да се бият без ръкавици през уикенда, като заложат по 20 милиона паунда. До отказване.

Джошуа подходи иронично - щял да отвори сметка в социалните мрежи и благотворително да събере 20 млн. на Фюри, така той си плати на Уайлдър. Попита риторично защо съперникът му обявява срещата им на 14 август, след като знае за арбитража.

„Джипси кинг“ на свой ред се закани първо да „отвее“ Уайлдър, а след това и него. 

Всичко това е част от играта в бокса, а когато са намесени его, титли и пари нещата често излизат от контрол.

Еди Хърн, мениджърът на Ей Джей, заяви, че британският мач все още е план А, но план Б вече си проправял път. А той предвижда клиентът му да направи една от задължителните си защити - най-вероятно срещу украинеца Олександър Усик. Като в същото време Фюри се бие с Уайлдър. И ако и двамата останат с титлите си, британският спор да е през декември. 

Но вече едно е сигурно - няма нищо сигурно. Обединителният бой може и да не се случи.