И служебният премиер Стефан Янев също е бил сред подслушваните политици. Това потвърди днес пред Нова тв вътрешният министър Бойко Рашков.

Темата е отново актуална от вчера, след като Рашков - а преди това и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, обявиха, че политици са подслушвани от службите в предизборния период - преди 4 април.

Също така днес Рашков обяви, че сваля доверието си от директора на „Вътрешна сигурност“ на МВР (само преди ден той беше с шефа на ВС Стефчо Банков на операция в Пловдив - б.р.).

По-рано днес от СГП съобщиха, че се самосезират по медийните публикации и започват проверка за поредния СРС-скандал:

„СГП е възложила на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства във връзка с неговите компетенции по закон извършването на проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС“.

Служебният вътрешен министър коментира днес пред БНР, че е учуден и че прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да проверява МВР и ДАНС. Защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та.

Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Самият служебен министър продължава проверката в МВР и каза, че тази сутрин е свалил доверието си от началника на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР - една от двете служби освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС.

Също днес, но в интервю за „Капитал“, Рашков обяви, че ще се води борба с купуването на гласове:

„Има статистически данни, които показват необичайно за една демокрация концентриране на гласове само за една партия в много населени места в страната. По правило тези концентрации са за ГЕРБ.

Не сме по комунистическо време. В изборите участват десетки партии и такива резултати са просто неестествени. Затова трябва да си изясним дали причината за тези изборни резултати като по времето на Тодор Живков не е купуването на гласове. Органите на МВР имат такава възможност.“

Иначе по-късно днес в коментар пред БТА Сийка Милева обясни, че прокуратурата има законови основания да възлага проверки на различни органи.

Също така от ДАНС съобщили пред държавната информационна агенция, че не унищожават документи.