На втория ден, откакто се вихри темата "подслушване на политици" от различни служби в държавата, и от партия ГЕРБ - чрез пресцентъра си - излязоха с позиция. В нея бившите управляващи обвиняват участниците в скандала в "груба манипулация". А по същество "отказват да коментират компромати".

"Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата Костинброд. Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство. Призоваваме Атанас Атанасов, като първоизточник на твърденията, незабавно да изнесе доказателства за думите си. Настоваме и за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях", гласи краткото прессъобщение. 

Не става ясно какво точно се има предвид в твърденията за "произвол".

Припомняме, че вчера сутринта съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов съобщи, че има информация за подслушване на политици преди изборите, в което са били замесени служби на МВР и ДАНС, както и Държавна агенция "Технически операции". Спомена, че става дума за специални разузнавателни средства срещу представители на опозицията на ГЕРБ, в това число ДБ, "Има такъв народ" и др. И настоя за проверка.

Пред деня в четвъртък служебният вътрешен министър и вицепремиер Бойко Рашков заяви, че ще направи проверка според правомощията си в МВР и добави, че Бюрото за контрол на използването на СРС е компетентната институция в случая. По-късно в същия ден обаче потвърди, че има информация за подслушване на политици пред държавната Българска телеграфна агенция (БТА). То се е случвало от началото на годината, имало данни и за опит за унищожаване на информация в ДАНС.

Тази сутрин Рашков допълни, цитиран от БНР, че има данни, че е подслушван и служебният премиер Стефан Янев. Последният преди това е секретар на президента Румен Радев. 

Междувременно от ДАНС обявиха "вътрешна проверка" по случая (макар това да значи да проверят сами себе си - б. р.).

От прокуратурата пък бе съобщено, че е "разпоредена проверка" - на Бюрото за контрол на използването на СРС. Рашков на свой ред припомни, че въпросното бюро (на което той самият бе председател преди от ГЕРБ да го сменят след доклад от 2017 г., в който се говореше отново за нерегламентирано подслушване на политици и магистрати - б.р.) е независим орган и не е ясно как държавното обвинение разпорежда проверка, при положение, че самото то е сред институциите, подлежащи на такава. 

С коментари по темата "подклушване" излязоха и останалите партии, като основният въпрос, който се подвига, е знаел ли е бившият премиер Бойко Борисов за това. Същият въпрос задочно се отправя и към главния прокурор.