От пресцентъра на Специализирания наказателен съд излязоха с прессъобщение срещу "отправени внушения в публичното пространство", че са издавани разрешения за СРС над политически фигури.

От проверка в регистрите установили, че "не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите".

Сочи се и автор на "внушенията" - обединение „Демократична България“.

От СНС - както междувпрочем и членове на Висшия съдебен съвет миналата седмица, изтъкват, че всичко със СРС-тата у нас е наред, тъй като са проверени от Бюрото за контрол на СРС и няма констатирани нарушения. 

Иначе - както Клуб Z писа, на годишния отчет на спецсъда само преди седмица стана ясно, че при 6418 постъпили дела за година, процесите по същество за 2020 г. са били 174, а разрешенията за СРС са 2798, като са отказани само 194.

Между работещите в специализираните институции магистрати, ръководството на прокуратурата и мнозинството във ВСС от една страна и "Демократична България" от друга, има отколешна закачка. Тя обаче придоби характер на явна война, след като от политическата формация внесоха в кратко просъществувалото 45-о НС проектопромени в Закона за съдебната власт и НПК, с които Специнституциите да бъдат закрити.

А що се касае до премиера Янев или други политици, те - разбира се - биха могли да бъдат следени или подслушвани с разрешщение от много дурги съдилища. За сравнение - влизането на спецчасти от Бюрото по защита към главния прокурор в президентството през миналата година, бе одобрено от Спецсъда и от Военноокръжния съд-София.

Ето и изявленито днес на СНС:

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд /СНС/ е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Дейността на СНС по прилагане на ЗСРС се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност. Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“.

И през настоящата година СНС ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.