Европейската прокуратура започва работа на 1 юни, съобщи днес еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

„Предстои да започне работа първата по рода си независима служба на ЕС за разследване и преследване по наказателен ред на престъпления, засягащи бюджета на ЕС. От 1 юни нататък европейските прокурори под силното ръководство на Лаура Кодруца Кьовеши ще противодействат на престъпниците и ще гарантират, че нито едно евро не се пропилява заради корупция или измами“, заяви Йоурова.

Според нея Европейската прокуратура не само ще преследва евентуална корупция с парите на данъкоплатците, но и ще промени правилата на играта в борбата с трансграничните измами с ДДС.

Това е по-важно отвсякога на фона на решението за пакета за възстановяване „ЕС от следващо поколение“ за 750 милиарда евро. Една от главните задачи на Европейската прокуратура в началото на работата ѝ ще бъде да гарантира, че тези пари ще бъдат използвани изцяло за подпомагане на икономиките на страните членки и гражданите им за възстановяване от кризата с COVID-19.

Що е то

Европейската прокуратура отговаря за провеждането на наказателни разследвания и преследвания във връзка с престъпления срещу бюджета на ЕС. Това е първата наднационална прокуратура. Тя разследва и преследва по наказателен ред следните видове измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС:

• Измами, свързани с разходи и приходи;

• Измами, свързани с ДДС, ако засягат две или повече държави членки и са на стойност най-малко 10 милиона евро;

• Пране на пари, придобити чрез измами по отношение на бюджета на ЕС;

• Активна и пасивна корупция или присвоявания, засягащи финансовите интереси на Съюза;

• Участие в престъпна организация, ако нейната дейност е насочена към извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.

Европейската прокуратура може също така да разследва и преследва по наказателен ред всички други незаконни дейности, неразривно свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС.

Институцията ще провежда своите разследвания и наказателни преследвания при пълна независимост от Европейската комисия, другите институции и органи на ЕС, както и от страните членки. Тя ще допълва работата и ще си сътрудничи с други органи и агенции на ЕС, като Службата за борба с измамите (ОЛАФ), Евроюст и Европол, както и с компетентните органи на държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура. Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3000 случая годишно.

Новата институция се оглавява от румънката Лаура Кодруца Кьовеши. Централата ѝ се намира в Люксембург. Част от нея са 22 от общо 27 страни от ЕС, сред които и България.

Както Клуб Z писа, всяка страна има един национален прокурор в централата (той няма право да води разследвания, свързани с родината му - б.р.) и различен брой европейски делегирани прокурори, които са оперативно работещи „на терен“. За България от Кьовеши бе определена бройката от 10 прокурори. Съответната колегия на ВСС в рамките на неколкодневен маратон излъчи - без нито една конфронтация или балотаж точно 10 кандидати.

Ръководството на Европрокуратурата одобри 4 от тях и върна 6, основно със забележки, че са - следователи (които никога не са пледирали в зала), единият е съдия, при това гледал граждански дела, а не наказателни, или са от твърде ниско ниво на националната прокуратура.

У нас европейските делегирани прокурори ще имат странен статут, като хем се води, че не са подчинени на Иван Гешев, хем - за да имат право да извършват процесуално-следствени действия, остават български прокурори. Които са подчинени на Главния по конституция.