Само обстоятелството, че на шеф на ДАНС може да му дойде наум 5 месеца да си вземе неплатен отпуск е достатъчно основание да бъде сменен. Това означава, че няма идея защо е там, няма идея, че служи на държавата 24 часа в денонощието. Ако го е направил по заповед - още по-зле, това значи, че там е имало някакъв льольо, който не намира там по неведоми пътища е поставял всички ни в риск.

Това заяви бившата депутатка, юрист, адвокат и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева пред бТВ на тема уволнението на началника на ДАНС Димитър Георгиев от служебния кабинет.

Самият Георгиев, заедно с началника на разузнаването Атанас Атанасов, се оказаха в дългомесечен неплатен отпуск, подписан от бившия премиер Бойко Борисов дни преди назначаването на служебното правителство от Румен Радев. На първата среща със служебния премиер Стефан Янев, на която са били поканени, не се явиха - пратиха заместници. След това е имало опит Георгиев да си прекрати отпуска и да се види с Янев, но късно.

В отговор на уволнението си началникът на ДАНС откри - също като лидера на ГЕРБ Борисов преди това, че причината е свързана с разкритията за руски шпиони на наша територия. На това пък Дончева отвърна така: 

"Това е нещо, което тепърва ще влиза в правосъдието. Аз имах възможност още преди няколко месеца, когато започна скандала, да кажа, че те си заработват някаква подкрепа от новата американска администрация, за да получат подкрепа на избори. Продължавам да го твърдя.

В България е пълно с руски шпиони, Русия работи много усърдно и много ефективно. Твърдя обаче, че тези шпионски скандали, 1-2, които се случиха в последните години, са смехотворни. Твърдя, че ГЕРБ през цялото време защитаваще руските интереси, през цялото време спомагаше да се изгражда потокът (Турски поток - проект на "Газпром", който у нас впоследствие ГЕРБ започна да нарича "Балкански поток" - б.р.), независимо от позициите на ЕС и на евроатлантическата общност.  Това, което накрая направи правителството на ГЕРБ да позволи руски фирми да строят газопровода под руска охрана, правейки се, че не знаят за какво става дума... и смятаха да го размени това Вашингтон за някакъв руски шпионски скандал...

По думите й и Великите сили мразят да бъдат лъгани дълго и нагло, но Бойко Борисов си го позволявал и използвал това, че страната ни е някаква периферия и не е територия на свръхинтерес. Според Дончева той се е надявал неслучайно Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ - защото се е бил разбрал с администрацията му, но това не стана. 

"Битката с ГЕРБ и техните остатъци ще продължава много дълго, това е ъндърграунд, вкопан в службите за сигурност, във финансовите институции.", каза още тя - "Още на много хора гербаджийските подлоги ще направят такива номера. Не се плашете, ще я водят със всички средства", заяви тя по повод думите на уволнения Георгиев, че вицепремиерът Бойко Рашков в служебния кабинет е с отнет допуск до класифицирана информация преди 2 години.

(По закон - чл. 39 от ЗЗКИ - министрите получават достъп до тайни с акта на встъпването си в длъжност. Не е известно дали отнемането на въпросния допуск е заради това, че беше сменен като шеф на бюрото за контрол на СРС . Версията на Дончева е, че точно това е случаят- б.р.)

Дончева припомни и случая за подслушване на политика Касим Дал, който тогава бе в "Реформаторския блок", за който държавата бе осъдена. Тя бе адвокат по това дело. А по онова време Бойко Рашков бе шеф на бюрото на контрол на СРС - и тогава в докладите на бюрото имаше данни за злоупотреби с подслушване от службите.

Дончева обаче се обърна с предупреждение към служебното правителство:

"Уважаеми кадровици, не за първи път правите страни назначенията. Не може да закарате шеф от Кюстендил да стане шеф на националната сигурност. Трябва сериозно да обмислите решението си. Това значи, че пращате човека на място, където той не може да се оправи. Ще рухне след няколко месеца, въвличайки ви в няколко скандала". 

Поводът - обявената от Стефан Янев кандидатура за наследник на шефа на ДАНС, макар това да не беше назовано.

Екатерина Захариева: Руски шпиони ще се разхождат...

Съвсем закономерно и очаквано, бившата вицепремиерка на Борисов Екатерина Захариева преповтори пред бТВ веднага след Дончева версията на партията си и на самия Георгиев - че кадровата смята в ДАНС е заради разкритията на шпиони на чужда държава у нас. 

Твърденията за подслушване на политици от кабинета и службите во време на предизборната кампания, когато ГЕРБ бе на власт, нарече „партенки и фалшиви новини по медиите“.

„Вътрешният министър като има информация – влез в тази служба, ти имаш всичките правомощия като министър на вътрешните работи. Не хвърляй някакви партенки и фалшиви новини по медиите. Те държат отговор на българските граждани и да извадят всичко, а не просто да хвърлят. Защото очевидно това беше една хибридка от руски учебник от сталинско време“, заяви бившият вицепремиер.