Служебното правителство предлага на президента Румен Радев да освободи председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев.

Решението на Министерския съвет от днес обяви лично служебният премиер Стефан Янев.

За целта Радев трябва да издаде указ.

Мотивите: уронване на престижа на службата, а според Янев действията на Георгиев са политически мотивирани.

„Създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята че той предприема политически мотивирани действия“, заяви Янев.

За мястото на Георгиев е предложен Пламен Тончев - вътрешен за структурата и бивш директор на териториални звена на агенцията и бивш директор на БОП.

По закон председателят на ДАНС може да бъде освободен при следните хипотези: по негово искане; при навършване на 65-годишна възраст; при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; при несъвместимост с изискванията за заемане на поста; при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси; при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.

На последната хипотеза се позовава служебното правителство.

Ще има ли още рокади в службите - Янев не даде днес еднозначен отговор, но се разбра, че може да се очакват още рокади по високите етажи. Смени ще се правят само на управленски нива, работещите в администрацията да бъдат спокойни - „не правим чистки, пучове и пр.“.

Както е известно, Димитър Георгиев и председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов се оказаха в дълъг неплатен отпуск, разписан им по време на предишното правителство - от 7 май до 6 септември - за времето, в което ще има служебен кабинет, избори и евентуално съставяне на ново правителство. След като скандалът гръмна, двамата бяха извикани от служебния премиер, но не се явиха на среща, а изпратиха заместници. Решиха да се отзоват чак на втората покана, но на 19 май - в часа, в който правителството заседаваше на редовно заседание. И бяха отпратени. Все пак тогава те депозираха в деловодството на Министерския съвет заявления за прекратяване на отпуските си. Стефан Янев обаче даде заявка, че ще се търси начин да бъдат сменени, така че днешното решение на практика не е изненада.

ДАНС бе замесена и в скандала с подслушването на опозиционни политици преди вота на 4 април.

Този скандал тръгна, след като съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обяви публично, че 32-ма души от „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност“ на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП - изброи той.

Борисов: Единствената причина са разкриването на шпионските мрежи на Русия

Бившият премиер Бойко Борисов коментира отстраняването на шефовете на службите и за шефа на ДАНС, като отбеляза, че единствената причина за това е „разкриването на шпионските мрежи на Русия“.

"Оттук нататък никой, мога да се обзаложа, никога в България повече няма да разкрие руски шпиони. Извинявам се на тези момчета, които съм ги карал да защитават държавната сигурност, а те били непочтени според някого. Това е причината да се махнат“, отбеляза той.

А на младежите от ГЕРБ, с които има среща днес, заръча:

„Затова искам вие да се внедрите като тях и като тях - нахално, брутално, докрая да изчистите кого и как са подслушвали“.