Френският президент Еманюел Макрон и Ангела Меркел призоваха днес САЩ и Дания да дадат обяснения за обвиненията в шпиониране на някои високопоставени лица, включително на германската канцлерка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако информацията е точна, това не е приемливо между съюзници, а още по-малко между съюзници и европейски партньори", заяви Макрон след края на съвместното френско-германско правителствено заседание.

"Държа на доверието, което свързва европейци и американци и между нас няма място за подозрения", подчерта френският президент. "Затова очакваме пълна яснота. Поискахме нашите датски и американски партньори да предоставят цялата информация за тези разкрития и за случилото се и очакваме тези отговори", каза той.

Меркел подкрепи думите му.

"Мога само да се присъединя към думите на Еманюел Макрон", додаде Ангела Меркел.

Тя определи като окуражителен "факта, че датското правителство, включително министърът на отбраната, също много ясно показа какво мисли по въпроса. Това е добра основа не само за изясняване на фактите, но и за установяване на взаимоотношения на доверие", коментира Меркел.

Според разследване на датското обществено радио и телевизия, излъчено вчера вечерта от няколко европейски медии, САЩ са използвали датската подводна кабелна мрежа поне до 2014 г., за да подслушват хора от четири държави - Германия, Швеция, Норвегия и Франция. Разкритията се основават на поверителен доклад на датското военно разузнаване.