Борислав Михайлов е законният президент на БФС. Това личи от решение на Софийски градски съд по жалба на Михайлов и футболната централа заради отказа на Агенцията по вписванията да го възстанови отново като шеф на централата.

По-рано тази пролет Михайлов оттегли оставката си, подадена през есента на 2019 г. Това стана на заседание на Изпълкома на БФС.

В решнието на СГС се казва следното:

ОТМЕНЯ отказ № 20210429144505/05.05.2021 г. на длъжностно лице по регистрацията при Агенция по вписванията.

УКАЗВА на Агенция по вписванията да впише обстоятелствата по заявление А15 20210429144505.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на Агенция по вписванията за присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Решението може да бъде обжалвано с частна жалба пред Апелативен съд – София в едноседмичен срок от съобщението.

На основание чл. 7 ал. 2 ГПК препис от решението да бъде връчен на жалбоподателя и Агенция по вписванията.

Ако Агенцията по вписванията не обжалва на свой ред или бъдеща инстанция не отмени решението на СГС, Борислав Михайлов ще довърши мандата и конгрес на БФС (редовен) ще има през февруари догодина.

Вратарят на Четвъртите в света подаде оставка заради расисткия скандал на мача България - Англия (0:6). Първоначално той не искаше това, но тогавашният премиер Бойко Борисов и министърът на спорта в правителството му Красен Кралев използваха ултимативни предупреждения за напускане, а в централата влязоха ГДБОП и прокуратурата.

Когато си тръгваше, Михайлов отрече да го прави под натиск. Нито пък каза, че някой ден би се върнал, стига проверките да не покажат нередности в "Бояна".

Така на 28 април бившият член на Изпълкома на УЕФА обяви се завръща. Искал да си довърши работата, "да стегне БФС", да намери повече средства за бюджета на съюза и да организира общо събрание за февруари 2022 г. Имал моралното право - не били открити закононарушения. ИК отмени насрочения за юни извънреден конгрес.

Всичко това стана ден, след като Димитър Бербатов обяви, че иска да се кандидатира. И посред управленска криза в страната.

На 5 май стана ясно, че Михайлов е получил отказ за вписване в ТР. Същият ден пък официално се разбра, че ФИФА и УЕФА са се поинтересували с писмо на какво основание Боби е възстановен като президент. Те искат обяснение за действията на Изпълкома - на каква нормативна база стъпват.

СГС казва още:

Президентът макар и част от Изпълнителния комитет се избира пряко от конгреса, а функциите му в това число и представителната са изрично регламентирани в устава. При това положение правомощието на ИК да разпределя функции между своите членове не е меродавно ( чл. 48 ал. 4 от устава). Затова и решението на ИК за отмяна на решението за възлагане функциите на президент по реда на чл. 47 ал. 2 от устава констатира настъпил факт, по силата на отпадналата пречка да ги упражнява избраният от конгреса президент, а не прекратява представителни функции.

Правилата за персонализиране на представителния за сдружението орган са установени в устава, който регламентира и условията за неговата промяна не предпоставят опасност за интересите на третите лица, провокирана от вероятност за многократно определяне на лицето, представляващо сдружението. Това е вътрешноорганизационен въпрос. Интересите на третите лица са гарантирани от института на вписванията и публичността на регистъра. Отказ за огласяване на настъпила промяна не може да бъде обоснован с целесъобразност или хипотетична опасност, а единствено от констатирано
несъответствие със закона или устройствения акт.

При тези обстоятелства съдът приема за доказано, че представителните функции на Б.Б.М. като президент на БФС са възстановени, а произтичащите от вписаното по партидата на сдружението за М.Т.К. са прекратени. Ето защо налице са предпоставките за вписване на така заявените обстоятелства.

ББМ е Борислав Михайлов, а МТК - временният му заместник Михаил Касабов.

Междувременно изглежда, че форматът на първенството за новия сезон ще остане без промяна - 14 отбора и по същата схема. На въпросното заседание на 28 април ИК отвори вратата за 16 тима. Всички мачове обаче приключиха, а комисията, натоварена със задачата да проучи въпроса, така и не се е произнесла до днес.