НАТО трябва да увеличи общите си инвестиции в колективната отбрана, каза днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Да харчим заедно е начин да инвестираме във връзката между Европа и Северна Америка", каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел след виртуална среща на външните министри на НАТО.

Пактът осигурява колективна отбрана на членките си, но всяка поотделно прави отбранителните си разходи, като общите инвестиции са ограничени. Националното финансиране ще остане водещо и занапред, каза Столтенберг.

По думите му до срещата на върха на НАТО в Брюксел, насрочена за 14 юни, съюзниците да имат обща позиция за увеличени общи разходи за въоръжения, инфраструктура и учения. 

Недоволството на САЩ, че правят 70 на сто от отбранителните разходи на всички държави в НАТО създаде разрив по време на предишния американски президент Доналд Тръмп, който постави ултиматум на съюзниците или да харчат повече, или да забравят за американските гаранции за тяхната сигурност.

Приемникът на Тръмп Джо Байдън се опитва да стопли отношенията с Европа, но въпросът за диспропорцията в отбранителните разходи остава открит.

НАТО има решение на срещата си на върха през 2014 г. всяка от държавите му членки да достигне отбранителни разходи от 2 на сто от БВП до 2024 г.

Днешната видеоконферентна среща на външните министри на алианса беше последвана от такава на отбранителните министри. И двете са част от подготовката на срещата на върха на 14 юни.

Министрите на отбраната обсъдиха създаването на "технологичен ускорител", т.е. на център, който ще обедини научния потенциал и финансовите ресурси на желаещите да участват съюзници за разработване на високотехнологични проекти в отбраната, каза Столтенберг.

НАТО ще запази присъствие в Афганистан и след изтеглянето на войските на алианса до 11 септември тази година. Това решение е било обсъдено днес от външните министри на страните от пакта, съобщи Столтенберг, цитиран от БТА.

След септември в Афганистан се предвижда да работят цивилни представители на алианса, които ще дават съвети за действието на местните институции, каза генералният секретар.

Няколко страни от НАТО днес са потвърдили готовност да осигурят по-нататъшно финансиране за афганистанските сили за сигурност. Все още се обсъжда предложението част от специалните сили на Афганистан да бъдат обучавани зад граница. Столтенберг добави, че не е приключило обсъждането на въпроса за осигуряване на бъдещата дейност на международното летище в Кабул.

По неговите думи на предстоящата среща на върха ще има историческа възможност за даване на нов тласък на трансатлантическата връзка. Столтенберг призова тази възможност да бъде използвана. Той посочи, че НАТО има нужда от обновяване на стратегическата концепция, защото от последното й преразглеждане през 2010 г. светът се е променил.