Повече от седмица тема номер 1 в спортните медии и рубрики в България е "Левски". По-точно евентуален нов собственик, споменат от Наско Сираков на връх рождения ден на клуба, 24 май.

Дни по-късно стана ясно, че това най-вероятно е Джоузеф Диксън, млад английски бизнесмен, бивш футболист, който в юношеските си години е минал през академията на "Манчестър Юнайтед".

Нека започнем оттам, че по-рано днес на мейлите на няколко български медии се появи писмо от името на компанията Fulcrum Sports Investments Ltd и нейният шеф Джоузеф Диксън. В него се казва следното: "В последните 72 часа няколко души в ръководството започнаха да изнудват мен и партньорите ми, променяйки вече уточнени параметри... Като уважавана легална единица няма да толерираме подобни бизнес действия и ще преосмислим следващите си действия."

Там се подчертава "активното участие на г-н Георгиев, който първи започна разговорите като посредник". Има се предвид Благой Георгиев - стана ясно, че именно той е довел на "Герена" потенциалния инвеститор.

По-късно Spofrtal.bg, една от медиите, публикували "писмото на Диксън", се позова на свои източници от ст. "Георги Аспарухов", които твърдят, че то е фалшиво. Някой искал да навреди на преговорите. Господин Диксън (може би мистър все пак) не е заявявал подобно нещо, дори мейлът за кореспонденция бил различен. 

А истината е, че текстът е писан от някой със слаб английски - нивото на изказа и граматиката са под средното.

И още нещо преди същината - "Левски" получава лиценз за Първа лига, че дори и за евротурнирите, независимо че няма да участва в тях. Това обяви по-рано днес Лицензционната комисия на БФС на сайта на централата. Лицензи вземат всички в елита - включително влезли и изпаднали. Това не е голяма новина. Едва ли някой трезвомислещ е предполагал, че "Левски" ще остане "на червено".

И така, кой е Джоузеф Диксън?

* Много бързо стана ясно, че през 2012 г. Джо Диксън е бил на проби в ЦСКА. Стойчо Младенов обаче го е отпратил след една седмица с "червените". Участвал е в контрола. Опитал е късмета си и в други наши отбори - без успех.  Твърди се, че все пак е изкарал едно море в България - с приятели. И при приятели - българи.

* В първите дни при изписването на Джоузеф Диксън в "Гугъл" не се откриваше нищо. Само данни от подобието на Търговски регистър на Великобритания, когато името му се свърже с Fulcrum Sports Investments Ltd. Компанията е регистрирала печалба от малко над 500 хиляди долара през миналата година. Но това вече е променено - "Гугъл", разбира се, реагира на многобройните публикации в наши медии. И на тяхното трескаво търсене за бизнес начинанията на Диксън.

* 31-годишният бизнесмен е бил на "Герена", разгледал е базата, стадиона, музея, срещнал се е с клубната управа. Иначе той пребивава в новооткрит столичен хотел, забелязван е вече на много места в столицата ни.

* На адреса на компанията в Лондон има фризьорски салон.

* Да, човекът, направил връзката между "Левски" и Диксън е Благой Георгиев. На този етап не е ясно дали бившият национал е атакувал и "Вардар" (Скопие) през миналата година отново с Диксън. Офертата му бе отхвърлена. Твърдеше се, че Георгиев е бил начело на "чеченски консорциум" (каквото и да означава това). Преди дни "Вардар" изпадна от елита на футбола в Северна Македония. И там положението е тежко.

* Досега от "Левски" не е излязло име - не и официално. Пред телевизия "7/8" Константин Папазов потвърди, че "Левски" преговаря с човек на име Джоузеф Диксън. Той представил стоята стратегия пред управителния и надзорния съвет на клуба. Основното - построяване на нов стадион. Нещо повече, мълчалият подозрително дълго напоследък Тити Папазов (не е типично за него) призна, че Станимир Стоилов е пред завръщане на "Герена". Той не бил за парите, а за "сигурността и времето". За първи път човек от "Левски" спомена Диксън поименно.  

* Оказа се, че "комуникационният канал" за "Левски" в последните седмици е фейсбук страница, наречена "Синя приказка". Там бяха публикувани документи, които принципно са достояние до най-високото ниво в клуба. В средите на левскарите се твърди, че зад профила стои човек от най-близкото семейно обкръжение на Наско Сираков. Вчера "Синя приказка" излезе със следния текст:

"Бях казал, че нищо повече няма пиша по темата, но заради многото ваши призиви и от уважение към вас ще кажа някои неща. По наша информация, хората в клуба в момента чакат документ от Диксън за гаранция на инвестицията. Очаква се да го даде през следващата седмица. Така, че изобщо не е сигурно, че ще има сделка. Адвокатите на Левски, които се занимават със сделката са едни от най-добрите. Или ще изпипат нещата, или няма да има сделка. Няма шанс Левски да бъде преметнат както се твърди наляво надясно. Иначе, Диксън е от 1-2 месеца в България и често ходи на срещи и с държавни институции. Ако нещата не станат, клуба има и друг вариант.

Следващите 20-30 дни са решаващи за Левски. Просто Сираков притиснат отвсякъде малко избърза с обявяването на тея преговори и конкретиката от тях. Но от една страна го разбираме. Да не сте на негово място или пък на мястото на Павел Колев тази година, която измина. Сираков си заложи името и авторитета в името на Левски и се отзова, когато всички се бяха изпокрили и никой не искаше да поеме тази отговорност с вземането на акциите. Така, че от тая гледна точка поне дължим някакво уважение към хората в клуба, които работят през тази година и се стараят да осигурят бъдеще за клуба..."

* Джоузеф Диксън е собственик на нискоразредния английски клуб (седма или осма дивизия, спори се по въпроса) "Стейнс таун". И тук - пълна мистерия. Пред бТВ футболист от клуба заяви, че босът бил като "фантом", никой не го бил виждал. Плащал дребни суми на определени футболисти. Друг го опроверга - не било вярно, бил точен и отговорен, плащал редовно, макар и в случая да се касае за изцяло аматьорско равнище.

* Джо е "приближен" на кралското семейство на Кувейт, има бизнес там. Тази информация се появи на базата на снимка в инстаграм от профил, в който фигурира "кралското семейство на Кувейт". Край хиподрум за конни надбягвания са заснети човек с арабски черти и Диксън. Това е. Нищо повече. Засега.

Ами това е. Засега. Както се казваше някога по телевизията при прекъснато пряко предаване - "очакваме включване".