Рафаел Надал и Новак Джокович - големите фаворити на "Ролан Гарос", стартираха с трисетови победи на турнира.

Шампионът имаше затруднения само в третия сет срещу Алексей Попирин (Австралия) - 6:3, 6:2, 7:6(3). А в късния мач снощи - на прожектори, сърбинът преодоля Тенис Сандгрен (САЩ) - 6:2, 6:4, 6:2.

Както е известно, и Роджър Федерер, който е в същата половина на схемата, тръгна успешно на клея в Париж - 6:2, 6:4, 6:3 срещу Денис Истомин (Казахстан).

А Даниил Медведев (Русия) най-сетне записа първата си победа на Откритото първенство на Франция, отне му няколко години - 6:3, 6:3, 7:5 над Александър Бублик (Казахстан). Световният №2 заяви без излишна скромност преди началото, че е дошъл край Айфеловата кула за титлата.

След Доминик Тийм, който бе елиминиран още в първия ден при това с обрат от 2:0, "довиждане" на "Ролан Гарос" каза и Андрей Рубльов. 

Втората ракета на Русия загуби 5-сетов мач срещу Ян-Ленард Щруф (Германия) - 6:3, 7:6(6), 4:6, 3:6, 6:4.

Феликс-Оже Алиасим (Канада) също бе отстранен - Андреа Сепи го победи в четири сета.

Ранно разочарование изпита и Давид Гофен (Белгия) - италианецът Лоренцо Музети не му даде и сет.

При жените продължават Серина Уилямс (САЩ), шампионката Ига Швьонтек (Полша), София Кенин (САЩ), Елина Свитолина (Украйна), Каролина Плишкова (Чехия) и т. н.

Отпадна испанката Гарбиня Мугуруса.

Продължава да се коментира оттеглянето от турнира на Наоми Осака (Япония, №2 в света), която заяви, че получава пристъпи на депресия и иска за известно време да остане далеч от тениса. Всичко тръгна от нежеланието ѝ да дава пресконференции, глобата от организаторите и предупреждението с дисквалификация, ако не преразгледа бойкота си.

Шампионката от Големия шлем получава широка подкрепа в световния спорт, а Борис Бекер заяви, че е загрижен за това какво ще се случи с кариерата ѝ. Мнозина предлагат помощ.