„САЩ санкционират високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо.“

Така е озаглавена статия на „Политико“ по повод наложените вчера мерки от САЩ срещу шестима българи начело с Васил Божков и Делян Пеевски. Те са санкционирани по „Закона Магнитски“ и нямат право да влизат на територията на САЩ. Засегнати са и 64 компании, свързани най-вече с Божков.

Америка наложи широкомащабни антикорупционни санкции, докато ЕС не може да се изправи срещу галопиращата криза във върховенството на закона, пише изданието. Необичайно широкият обхват на американските мерки е провал за ЕС и той показва неспособността на блока да надзирава собствения си заден двор за вихъра от корупционни скандали, често свързвани с еврофондовете, попадащи в ръцете на българската мафия и могъщите олигарси. Мерките са най-голямата предприета за ден акция на Америка в рамките на „Глобалния закон Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките прави, насочена срещу подкупващи и нарушаващи човешките права хора.

За разлика от САЩ ЕС избра да не застане на страната на българите, борещи се с корупцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затваряха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната страна в ЕС през последните години. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминира през по-голямата част от десетилетието политиката в страната, бе техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и никога не му бе поискана сметка за провалите на правосъдието в страната му. Макар бившият пожарникар и каратист да загуби властта на избори без решителен резултат през април, партията му ГЕРБ все още води в проучванията преди следващия вот на 11 юли. 

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем за България, размерът на корупционните скандали през последната година извади на бял свят в каква степен олигархичната мафия е завладяла ефективно държавата и упражнява контрол члез институции като правосъдието, службите за сигурност и медиите.

Делян Пеевски, който е свързан с ДПС, членуваща в либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), се превърна в един от символите на безпокойството заради корупцията в страната.

Успоредно със санкциите на Министерството на финансите, Държавният департамент обяви забрана за влизане в САЩ на още български представители и семействата им, сред които и бивш зам.-министър.

„Големият въпрос е кого са подкупвали те“, заяви евродепутатката Елена Йончева, която е водещ критик на Борисов и член на БСП.