"Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов."

Така бизнесменът Васил Божков, който замина за Дубай малко преди да му бъдат повдигнати обвинения в България, коментира във фейсбук вчерашното съобщение на американското министерство на финансите - че САЩ налагат санкции на него, както и на Делян Пеевски и Илко Желязков по закона "Магнитски". 

"От всички засегнати от хунтата, аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции", заявява още Божков.

И прави вметка: "Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки "олигарха" Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци".

"Сигналът", за който Божков говори е системно изнасяната от него информация, откакто е "изгнаник", че е плащал на бившия премиер - лидерът на ГЕРБ Борисов такса спокойствие за хазартния си бизнес, което Божков определя като "рекет". А финансовият министър в мандата на ГЕРБ - Владислав Горанов, както и шефката на бюджетната комисия в 44-ото Народно събрание Менда Стоянова са осигурили вратичка в закона за хазарта, според която хазартният бизнес на Божков е можел да плаща при по-ниска ставка. Горанов пък осигурявал чадър над този бизнес чрез инструкции към ръководствата на Държавната комисия по хазарта, чийто принципал бе в качеството си на министър на финансите. За да онагледи това Божков разпространи есемеси с лице, кръстено в телефона му Vladi Goranov.

В хода на публикациите си в социалните мрежи Божков разпространи и документи за теглени от банковата му сметка десетки милиони левове, за които твърди, че са били предавани на Борисов (а службите не са засекли такива големи тегления, б.р.) за въпросната такса спокойствие.

Разбира се, описваните от него лица отричат.

В мотивите на САЩ за налагането на санкция на Божков, той е определен като "български бизнесмен и олигарх, който на няколко пъти е подкупвал държавни служители".

"Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По – рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители".