Днес бе последният възможен ден, в който прокуратурата можеше да протестира пускането срещу парична гаранция от 40 000 лв. на Георги Попов - сочен за "дясна ръка" на Васил Божков. Такова нещо обаче не се е случило, съдейки по програмата с мерките за неотклонение на Апелативния специализиран наказателен съд.

Там такова дело не е администрирано.

Както Клуб Z писа, изчезването на Попов заедно с "патрона" му предизвика реакция първо у Иван Гешев в началото на миналата година. Бе казано, че българската прокуратура прави чрез Министерството  на правосъдието всички стъпки за връщането на двамата, обвинени като "организирана престъпна група".

По-миналата седмица в крайна сметка той бе докаран от Дубай, като Божков твърдеше, че идва доброволно, а прокуратурата - че го екстрадират с помощта на униформени служители и пр. Истината е по средата - Попов си дойде в рамките на официална екстрадиционна процедура, но не се е възползвал от възможностите си да я обжалва пред дубайски съд (стана ясно от документи).

Медийният интерес към кацането му бе огромен, като се следеше едва ли не всяка минута самолетът от Дубай. 

Мярката му за неотклонение пред Специализирания наказателен съд (който по принцип е отявлен любимец на ръководството на прокуратурата) се падна в събота и донякъде изненада бе, че съдът моментално разпореди да го пуснат срещу гаранция от 40 000 лв.

По делата около Васил Божков обикновнено непрекъснато се "чупят" рекорди с гаранции от по 1 милион и 1,5 млн. лв.

Съдът обаче прие, че няма опасност Попов да се укрие и затова тази мярка е достатъчна.

Още на процеса, продължил часове наред, зам.шефът на Специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че Георги Попов съдействал на воденото разследване и ще настояват за мерки „задържане под стража“, „домашен арест“ или „парична гаранция“. Това - на фона на цялата пиар дандания около екстрадицията и на традиционните успехи на държавните обвинители, когато задържат някого в предварителния арест (а не при осъдителните присъди).

Още по-голяма изненада бе, че тогава Кънев - който е най-разпознаваемото лице в операциите срещу Васил Божков, обясни, че по закон са длъжни при екстрадиция да внесат в съда искане за задържане, но прокуратурата би се съгласила и на подходяща парична гаранция (цитиран от "Фокус").

Сега явно се е съгласила.

Попов бе номинален собственик на акциите на "Левски", докато прокуратурата, НАП и другите държавни служби буквално не "избухнаха" едновременно срещу Васил Божков след смяната на ръководството на прокуратурата в края на 2019 г. Макар че обвинителни актове още няма внесени, той вероятно ще е съобвиняем с Божков за "първата" организирана престъпна група - за укриване на такси, заплахи, принуди на държавни служители и пр.