Централната избирателна комисия (ЦИК) продължава с експериментите "на терен", които целят да установят за колко време гласуваме с машина и ще стигне ли избирателният ден за целта. Така данните показват, че средно гласуването става за 1 минута и девет секунди, като за час правото си на вот упражняват около 50 души.

Обобщението направиха днес двамата говорители на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов. То е на база проведени два експеримента - в Доброславци и в Сливница. В Доброславци се е гласувало за 1,13 мин., а в Сливница за 1,05 мин., или средно 1,09 мин.

Съществен фактор се оказва това дали на 4 април гражданите са гласували с устройство, подчерта Томов. Тези, които са, се справят за 52 секунди, а които не са - за 1,13 мин.

"Жените гласуват значително по-бързо и ловко от мъжете", са показали още експериментите. 1,01 мин. спрямо 1,20 мин.

С увеличаването на възрастта на хората им трябва повече време, посочи един логичен извод Томов. Така ако най-младите - между 18 и 29-годишна възраст са се справили за 56 сек., то тези в диапазона 60-69 г. са гласували за 1,14 мин., а тези над - за 1,33 мин.

Или в обобщение, най-рисковата за забавяне на процеса група е "мъж над 70 г., с по-ниско от средно образование, живеещ на село или в малък град и без опит с машина".

"Умерен оптимизъм". Така Томов обобщи резултатите, но подчерта, че все пак разяснителната кампания и симулациите ще са важни. Там където има около 500 избиратели в една СИК не се очакват затруднения. Там, където са между 500-700 по списък - също нямало риск от образуването на опашки от чакащи да гласуват.

"Но да не забравяме, че в отделни часове може да има струпвания", припомни Томов.

Съдейки по данните, ако 50 души гласуват за малко над една минута, това означава, че в рамките на изборния ден могат да гласуват около 700 души. Ще вземем специални мерки за секциите с над 700 избиратели, подчертаха говорителите на комисията, визирайки намерението в големите СИК да се поставят повече от едно устройство за гласуване.

"Съществува висока вероятност да закупим още 1500 машини", посочи още Томов по повод новата поръчка за доставка на устройства, която ЦИК предстои да пусне и която се очаква да спечели сегашният доставчик "Сиела Норма".

Както е изивестно, от ЦИК изпратиха и писмо до регионалното министерство, под чиято шапка е и гражданската регистрация, за да попитат може ли летовниците да се впишат по настоящ адрес в хотелите (местата за настаняване изобщо), за да гласуват там с оглед датата на вота 11 юли - в разгара на летния сезон.

Преди ден коментар направи регионалната министърка Виолета Комитова, която първо изрази недоумение, че юристите в ЦИК питат нея, а после обяви как кметовете на населените места трябва да са обявили като адрес за регистрация адресите на трафопостове, общинска собственост, за да се регистрират там желаещите да гласуват по морето (или където из страната са отседнали). Комитова обясни каква е и законовата регламентация - регистрацията по настоящ адрес става с разрешение на собственика, нотариално заверено, вписано в общината. С други думи - ако собственик на хотел желае, то трябва да направи това за всеки един свой гост, поискал да гласува там където почива. Но пък това трябва да стане 14 дни преди вота. 

От думите на Матева се разбра, че в кореспонденцията с Комитова не се споменавали трафопостове, а само, че е дала указания на кметовете да търсят адреси.

"Ще поискаме среща с нея. искахме, ако са съгласни собствениците на хотелите, те така или иначе извършват регистрация, тези места да бъдат определени от кметвоете на общините", продължи да настоява говорителката, която е и зам.-председател на ЦИК.

"Чух, че ще се търсят трафопостове. Личното ми мнение е, че не трябва да вървим така към решаването на въпроса", допълни тя.