Централната избирателна комисия прекрати днес поръчката за доставка на нови 1500 машини за предсрочния вот на 11 юли. Причината - цената, предложена от фирмата "Сиела Норма", осигурявала машините досега, е в пъти повече от тази, която ЦИК е склонна да плати.

Ситуацията коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНТ.

"Ние сме обявили открита процедура с ясна цена в нея. Може да се водят преговори само надолу, не нагоре. "Сиела Норма" не е предложила цена, която да може да бъде коментирана в тези преговори", заяви той.

Базовата оферта на ЦИК е за 6,5 млн. лв., което включва новите машини, модификация на софтуера на устройствата за частичните местни избори в края на този месец, и на всички и машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот, както и логистиката на машините без тези в чужбина. За това компанията иска 14 млн. лв. От "Сиела Норма" обясняват това с много по-краткия срок и по-малката бройка машини, които се поръчват в момента. 

Това, което следва от решението, е че машините могат да не достигнат.

"Възможността да има две машини в една секция на практика отпада. Сега е въпросът дали можем и въз основа на какъв критерий да отпаднат някои от секциите, в които би имало машини", заяви Томов.

Припомняме, че според тестовете на ЦИК, в повечето секции една машина е достатъчна, но в тези, в които гласуват над 500 души, времето може и да не достигне при наличието на само едно устройство.

На въпрос дали това няма да е повод за касиране на вота, Томов заяви, че не е юрист, но не трябва да "ги драматизираме тези проблеми". Попитан пък дали могат да се поръчат по-малко машини, той отсече - "не".

"Доколкото ми е известно, това няма как да стане, при положение че има обективна пречка да се доставят машини. Има изричен текст в Кодекса, че ако не може да се проведе машинно гласуване, се провежда хартиено."

Според него още не е ясно колко са секциите, в които трябва да има машини.

"Предстои от ГРАО да излязат списъците. Не знаем колко са тези секции в чужбина. Като че ли в момента е малко по-голям от тези 9600 машини, в които ги има", каза той.

Макар точната бройка да не е ясна, предварителни данни на МВнР сочат, че ще има близо 800 секции зад граница - два пъти повече от изборите през април. В добавка външното министерство отказва да се занимава с охраната на машините. Според Томов и това не е сериозен проблем.

"Няма да скрия, че ние очаквахме именно „Сиела“ да прояви най-голям интерес, но процедурата е отворена за всеки участник. Едва ли такъв ще се появи, след като досега не се е появил", обобщи той.