Втори ден се водят оживени коментари по повод решение на Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана, с което признава ЦСКА-София за спортен наследник на ЦСКА. Така бе потвърдено становище и на ФИФА от началото на миналата година.

В същото време клубът от Борисовата градина твърди, че е приемник на "Литекс", а не на ЦСКА - така наречената "защитна теза", както се изрази пред бТВ адвокатът на "червените" Станислав Трендафилов.

С информация по казуса излезе Sportal.bg.

За какво се касае в конкретния случай? За дело на мениджърката Сокена Ба, която заведе дело първо във ФИФА, а след това и в КАС, за дължими суми от ЦСКА (съответно ЦСКА-София).

Въпреки че КАС застъпва нейната претенция, дамата няма да получи исканите 50 000 евро, тъй като не е предявила иск по делото за несъстоятелност.

За подобни казуси ставаше въпрос и през изминалите години (решението на ФИФА бе от февруари 2020 г.) - заради дължими пари към футболисти като Сивард Спрокел и Иван Боладо, мениджъра Хоакин Уриарте и т.н. и т.н. Тези дела са още няколко и тепърва ФИФА и КАС ще обясняват същото.

Какво казва КАС?

“Въпросът не е дали вторият ответник (ЦСКА-София) е правоприемник на първоначалния длъжник (ЦСКА). Основният въпрос е дали вторит ответник е спортен наследник на първоначалния длъжник, се казва в съдебното решение. - Както правилно твърди жалбоподателят (Сокена Ба), че дори ако вторият ответник е бил правоприемник на "Литекс" (Ловеч), както твърди той, това не е решаващо по въпроса дали вторият ответник е спортният наследник на първоначалния длъжник. От значение е да се определи как се възприема от обществеността и как се появява името в публичното пространство.”

Нататък КАС посочва, че са опира на "утвърдена юрисдикция" за понятия като "нов клуб" и "спортно правоприемство". Подчертава се, че от значение са име, цветове, фенове, история, постижения, стадион, футболисти и т.н.

“Спортният наследник на бивш, вече несъществуващ, клуб може по принцип да отговаря за финансовите задължения на този бивш клуб, независимо, че наследникът не е страна по споразумение... Аргументите, изтъкнати от втория ответник (ЦСКА-София, бел. ред.), че собствеността, лицензът, футболните отбори и юридическите лица са различни, са отбелязани и взети предвид, но няма да надделеят над значителния брой елементи от другата страна, които ясно сочат в посока на съществуване на спортна приемственост”, пише още в решението.

Съдът, специализиран в спортното правораздаване, заключва, че ЦСКА-София може да се счита за същия клуб или поне за "спортен наследник" на първоначалния длъжник и може да носи отговорност за задълженията на ЦСКА.

Какво твърди ЦСКА-София пред КАС, а и пред ФИФА?

“ЦСКА-София винаги е бил напълно прозрачен относно своето създаване. ЦСКА-София подчертава, че е спортен наследник на трети клуб - "Литекс" (Ловеч). Следователно е невъзможно да бъде спортен наследник на друг клуб”, е тезата от Борисовата градина.

Клубът добавя, че производството по несъстоятелност още продължавало - още една причина за липсата на връзка с ПФК ЦСКА.

Всичко се различавало от ЦСКА - собствеността, лицензът, самите отбори и юридическото лице.

“Те излязоха с официална позиция и казаха: ЦСКА е спортен наследник на фалиралото дружество. Тази полемика се води единствето в България. Мисля, че за световната и европейската футболни централи този въпрос отдавна не стои, обяви адвокат Станислав Трендафилов пред бТВ.

Тезата за Литекс е абсурдна. Ако ние твърдим във ФИФА, че сме Литекс, как тогава се записваме и участваме в евротурнирите като ЦСКА-София? И защо футболисти на бившето фалирало дружество съдят нас, а не Литекс или някого другиго? Защитната теза е, че юридически не можем да бъдем обвързани със старото дружество, което все още съществува. Чисто юридически няма идентитет между старото фалирало дружество и ЦСКА-София. 

Разбирам, че на голяма част от феновете подобна защитна теза не им харесва с оглед, че ние сме ЦСКА и че ФИФА казва така. Една голяма част от тези пари, с които се погасяват дълговете, са осигурени от ЦСКА-София чрез “Ред Енимълс”. И това ФИФА много добре го разбира.”

Становището на ФИФА отпреди близо година и половина

"Като резултат председателят (бел. ред. - на Дисциплинарния комитет на ФИФА Анин Йебоа) счита, че на базата на информацията и документите, с които разполага, няма друга алтернатива да заключи, че новия клуб, ПФК ЦСКА-София, се явява спортен наследник на оригиналния длъжник, ПФК ЦСКА София."

Защо ЦСКА-София твърди, че е "Литекс" в такива казуси?

За да не плаща. Тя не е нова, вече е изтъквана, а явно това ще продължи и в бъдеще, защото, както споменаме в началото, има още дела на страни, претендиращи да получат пари от фалиралия клуб. ФИФА осъди ЦСКА-София да плати малко над 325 хил. лева на Сивард Спрокел. Не е ясно дали от "Българска армия" са обжалвали.

Тезата нашумя за първи път през лятото на 2017 г., когато в медиите се появиха документи от пледоарията пред КАС по повод дело на клуба срещу УЕФА. Тогава европейската футболна централа не искаше да допусне отбора до участие в Лига Европа, защото го счита за новосъздаден и започнал направо от Първа лига, без да е приемник на ЦСКА. Така трябваше да се спази 3-годишно правило.

В пледоарията тогава се казваше, че промяната на бранда "Литекс" на ЦСКА-София е "част от маркетингова стратегия, която цели да надгради историческата традиция и привързаността на феновете на стария ЦСКА София".

С въпросната "защитна теза" на са съгласни някои юристи. Например популярният Радостин Василев, председател на Правната комисия в 45-ото Народно събрания и бивш адвокат на ЦСКА. Той отдавна твърди, че ЦСКА-София не бива да плаща по тези дела, нито пък да казва, че е приемник на "Литекс".

Други потвърждават казаното от Трендафилов - трябвало да се прави разлика между юридическо лице (като търговско дружество) и клуб.