Кандидатът за нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън даде първата си пресконференция, на която обяви, че той и партньорите му в САЩ ще налеят 250 милиона долара в клуба за три години. Идеята е след това "Левски" да се самоиздържа и носи печалба.

31-годишният англичанин се яви на брифинг без Наско Сираков - само с пресаташето на "сините" Иво Йовчев и преводачка в залата в сектор "А" на "Герена".

Той потвърди повечето неофициални информации, заливащи медиите от 24 май насам - иска да построи нов стадион и база, както и търговски център на мястото на "Георги Аспарухов". Молът ще подпомага клуба. Няколко пъти изтъкна, че "Левски" е най-голямата спортна марка на България.

Отказа обаче да даде конкретни отговори кои стоят зад него - на няколко въпроса от различни репортери. "Американски финансови институции", само това отвърна. Имал договор за конфиденциалност с тях, не искал да развали сделката като ги оповести. Не каза и с кои български институции е водил разговори за земята на "Герена" и концесията, която държавата вече разпореди, но от началото на годината няма никакво движение по темата.

Благой Георгиев го е "запознал" с България. Двамата прекарвали много време заедно. Благо ще влезе в "Левски", ако се стигне до успешен край на преговорите. Всичко вече било формалност, адвокатите уточнявали последни детайли, според бизнесмена.

Диксън иска Станимир Стоилов за треньор. Скоро ще му направи оферта. Впечатлен е от Мъри, знае кой е. Иска да задържи и напускащия по посока УЕФА Павел Колев, за когото се изказа ласкаво. Сираков ще е президент, но няма да получи пари за акциите. 

Той няколко пъти употреби думата "агресивно" за влизането си в "Левски". И че действията говорят по-добре от думите - по повод невярващите.

Като начало в клуба ще се дадат пари за старта на подготовката, селекция и за някои кредитори, а с други ще се преговаря да разсрочат вземанията си. Не даде отговор за опасенията за американската връзка и закона "Магнитски" по отношение на бившия собственик Васил Божков и това, че "Левски" му е длъжник за сектор на "А" на стадиона. В бъдеще щял да се спре на този въпрос. Не му говореше нищо името "Магнитски" (нито законът, или поне това заяви).

Началото

Дългоочакваната медийна изява на Диксън започна така: 

"Знам че има огромен интерес към ситуацията. Най-добрият начин да успокоим всякакви опасения е с тази пресконференция. Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Истината е, че сегашният бизнес модел не е добър за отборите от Източна Европа. Идеята е да инвестираме значителни средства в нов стадион и търговски център. Точно тук.

Гледаме на тази инвестиция като дългосрочна, планът е един ден този клуб да се самоиздържа. Независимо дали аз или някой друг е собственикът. Най-важното е да не се налага той само да налива пари. Акциите на клуба ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано в САЩ и ще бъде моя собственост." 

Кой е той?

"Не представлявам никого. Причината да получа финансиране в такива размери е, че имам добри връзки с финансови институции във Великобритания и САЩ. Те ме подкрепят, но тази инвестиция ще бъде на мое име. Никоя щатска институция няма да отпусне 250 милиона долара просто така, това са много пари. Предоставих банкова документация като гаранция, за да можем да вървим напред. Готови сме да започнем и то доста агресивно.

Както добре знаете, бях във футбола, но не направих  някаква кариера. Имах късмета да се запозная с влиятелни хора в САЩ и Великобритания, които ми подадоха ръка. Направих успешни инвестиции в недвижими имоти. Има частни и обществени банки, с които постепенно трупаш опит и отношения в бизнеса. Не мога да изрека конкретни имена. Обикновено работя с различни институции. Няма да кажа имена. Но има доста хора. Въпрос на конфиденциалност е. Не мога да конкретизирам. Няма да ги кажа. Футболният клуб получи доказателства. Имам подписани споразумения за конфиденциалност. 

Кои ме доведоха в ЦСКА преди години? Приятели, не е важно да разкрия кои са пред медиите. Да, същите хора. Приятели от Лондон.

Какво си мислите, че правя тук? За какво съм тук, какъв е планът ми, според вас? Взимам клуб, който е на ръба на фалит. Разбирам вашите притеснения. 

За мен ще говорят моите действия, не думите ми. Можем да стоим тук и говорим часове наред. Българските държавни институции знаят, че съм сериозен. Няма да давам много пресконференции. Сериозен съм с намеренията си. Обсъдих ги с представители на държавата. Имам подкрепата на тях, както и на "Левски". Имена не мога и не искам да назовавам, така рискувам случването на сделката. Важното е да се получат нещата. В "Левски" знаят кои са хората зад мен. Няма да говоря за кралското семейство на Кувейт."

Благой Георгиев

"Познаваме се от известно време. Той ми каза, че "Левски" е най-големия клуб с най-великите фенове в България. Знам какво е "баница", благодарение на Благо. Представи ми страната ви. Родолюбец е, отдаден е на страната си. Постоянно говори за България. Ще играе важна роля в "Левски"."

Станимир Стоилов

"Срещнахме с г-н Стоилов заедно с Наско Сираков, който остава президент. Искаме Стоилов да бъде треньор. Знам кой е той. Стоилов е нашият първи избор. Преговаряме с него, ще му направим оферта и дано приеме. Скоро ще започне подготовката. Много хора искат да работят с този треньор. Вярваме, че в трудния период имаме нужда да гарантираме на феновете нещо добро, докато започнат плановете за изграждане на нов стадион. Той няма да стане готов за няколко месеца. Имаме кратък период от време за реакция по отношение на отбора. Нямаме много време."

Инвестицията в "Левски"

"Инвестициите винаги са в риск. 250 милиона щатски долара... Кой не би казал, че има риск? Земята е държавна собственост. Оценили сме риска и сме го приели. Но и искаме да бъдем възнаградени, може и да се спечели. Затова сме тук - не сме фенове, искаме да спечелим пари. Трябва стабилна марка, а "Левски" е такава, само трябва да се развие и да носи пари.

Искаме да вложим в инфраструктура, която да помага на клуба, защото сегашната се руши. Някой ден бих и продал клуба. Но това е дълъг план в бъдеще. Не съм тук, за да си тръгна след минути. Трябва да бъдем рационални. Не бих дал неограничени средства на треньора, но е ясно, че ще инвестираме в отбора. Всяко нещо отнема време.

Искам Павел Колев да остане като изпълнителен директор, макар че той е поел ангажименти към УЕФА. Много добър администратор е, голям професионалист, впечатлен съм от работата му. Ще му предложа да остане.

Да, необходими са пари за начало. 250 милиона сме набрали. 

Планът е 36 месеца да инвестираме с инфраструктура и в клуба. Ще започнем да наливаме, пари, а след този период клубът трябва да мине на самоиздръжка. Разбрах, че тук по-бързо се случват нещата, отколкото в Западна Европа. Сега не мога да говоря за пари и дългове, ще гадая. Като станем собственици, ще видим как стоят нещата и ще предложим конкурентен бюджет. 

Бизнесмоделът е близък с този на отбори от Висшата лига. "Рома" опита нещо подобно с нов стадион в покрайнините на града, но не беше успешен опита, не се получи. Което не значи, че бе лош. Следваме техния пример."

Финалът

"Парите ще отидат само за "Левски", не за Наско Сираков, той не иска това. Не това е целта му, иска да изправи клуба на крака и инвестициите да са само там. Ще искаме да направим споразумения с кредиторите в началото. Стадионът няма да е готов скоро, но доколкото е възможно всичко ще върви едновременно с оздравяването на клуба.

Васил Божков? По-нататък можем да разгледаме този въпрос. Не е сега моментът. Не е релевантен този въпрос. Той не е собственик на клуба, доколкото знам. Стойността на "Левски" е марката. Всичко е процес и отнема време. Ще налеем средства, за да бъдат удовлетворени кредиторите. В момента клубът има повече задължения от приходи. Основната цел е да има стадион."