Най-накрая се случи. Спряганият от повече от две седмици кандидат за собственик на "Левски" Джоузеф Диксън най-сетне излезе от столичен елитен хотел и заведенията по "Витошка" и застана пред медиите, за да говори.

Наско Сираков удържа на думата си от миналата седмица, когато обеща брифинг в близките дни.

От продължилата колкото едно полувреме във футбола пресконференция на 31-годишния англичанин обаче останаха повече въпроси, отколкото отговори. Като започнем от този защо Сираков не присъстваше? Точно той е човекът, който можеше да каже най-добре докъде е "Левски" по отношение на концесията за стадион "Георги Аспарухов", водят ли се преговори с държава и община, на какво ниво, дават ли се гаранции от тях, в какви срокове...

Защото именно "Герена" е най-важният параграф в бизнес плана на Диксън. Той потвърди днес, че иска да бутне всичко там и да изгради търговски център, нов стадион и база. Те да носят приходи на "Левски". За целта бил подготвил 250 милиона долара.

Този път повечето медии, поне претендиращите да са сериозни, не се изложиха много. В изминалите дни публикуваха информации за плановете на Диксън: за мола, стадиона и базата, за Станимир Стоилов и Павел Колев (че инвеститорът иска да го задържи), за банковата гаранция, която представил и т.н.

Той просто ги потвърди. 

Показа се, говори, употреби познатите приказки за "най-голямата спортна марка на България", как клубът трябва да смени модела и да се самоиздържа. Дори остави добро впечатление с думите, че е дошъл тук да печели пари, не е фен, а бизнесмен. Прагматично.

И прекрасно. Но мистерията около него не само, че не се разсея, а напротив.

Защо, ако ще влагаш някъде 250 милиона долара (за България това е огромна инвестиция), криеш институциите, които ще ти дадат тези пари. След като всичко било договорено и вече се доуточнявали формални процедури?

Не допаднаха отговорите как не може да ги разкрие, имал договори за конфиденциалност. Няма как, не може.

Защо, ако ще влагаш в чужда страна 250 милиона долара, не бъдеш по-конкретен как от нискоразреден футболист изведнъж си станал мастит бизнесмен с връзки с "влиятелни хора" в САЩ и Великобритания? Кои са сделките с недвижими имоти, които са те изстреляли във "Висшата лига на инвеститорите"?

Наистина ли не знаеш за казусите на "Левски" с Васил Божков и закона "Магнитски"? Че дори мястото, на което даде може би първата пресконференция в живота си - сектор "А", е на Васил Божков, който е изкупил дълга на "Левски" за скандалната трибуна.

Защо, ако ще влагаш 250 милиона долара, не разкриеш повече за инвестиционния си план; повече как ще правиш отбор за следващия сезон; каква селекция ще правиш; школа?

Какво значи "агресивно" влизане в "Левски"? Нека приемем, че при положителен край ще трябва време изобщо да се направи първа копка в "Подуяне", може би години. Как ще развиваш отбора докато стане стадионът?

Защо си дошъл точно в България с този план? А не примерно в Сърбия или Румъния (страни с по-добър инвестиционен климат поначало)? Та "Цървена Звезда", "Партизан" и "Стяуа" да не би да са по-малки от "Левски" като марки?

Каква точно е експертизата на Благой Георгиев - освен, че те е черпил баница и ти е разказал за нея и е "патриот", та ще заеме важен управленски пост на "Герена"? Откъде се познавате, какви бизнес начинания сте имали заедно, та си вярвате толкова много за наливането на едни пари?

Защо кралското семейство на Кувейт да не е тема? И изобщо всички други теми, за които "не е времето и мястото"?

Как така едни и същи "приятели от Лондон" са те довели на проби в ЦСКА преди 9 г. и сега да купуваш "Левски"? Кои са те?

Къде е армията от счетоводители, юристи, финансисти и маркетинг специалисти, които се предполага, че трябва да щурмуват България и нейните институции при инвестиция от 250 милиона долара за три години?

Всичко това не разбрахме. И не само. Но нищо, скоро започва второто полувреме на тази сага. А може да има продължения и дузпи.