Днес отново в центъра на столицата се провежда традиционният София Прайд - в 16 часа започна ежегодното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността у нас.

Миналата година прайдът мина онлайн заради COVID-19, но сега се връща към обичайното си присъствено провеждане.

През 2019 г. в събитието взеха участие около 7000 души. Тази година те са поне 10 000.

Зоната бе оградена в широк периметър от полицията, няколкостотин служители на СДВР охраняват Княжеската градина от всички страни.

Програмата започна с концерт именно пред Паметника на съветската армия. Ето и списък с изпълнителите: Виктория Георгиева, Васил Гарванлиев, Иво Димчев, Деси Слава, Прея, Мила Роберт, Рут Колева, Михаела Филева, Руши.

В късния следобед ще има шествие, чийто маршрут се пази в тайна заради сигурността на участниците.

А тя е застрашена от поредните антипрайд протести - като организираното от РОД събитие в подкрепа на "традиционното" семейство от 12 ч пред НДК.

Прайдът обаче ще е строго охраняван от множество полицаи, организаторите също ще са нащрек и са публикували списък с правила за безопасност.

Събитието се излъчваше онлайн, така че да даде възможност на тези, които се притесняват от масови събирания на живо, и хората извън София, да вземат поне дистанционно участие.

В последните няколко години София Прайд включваше и редица събития преди датата на шествието, обособени в три инициативи - София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт, като втората бе подложена на особен натиск и обсади от младежи с бръснати глави и лелки с плакати срещу педофилията (каквато не бе установена на нито едно от десетките събития.

Редица са политическите искания на Прайда, но фокусът тази година е най-вече върху темата за семейството. България остава една от само 6 държави в ЕС, които не са осигурили някаква форма на правно регулиране на еднополовите семейства.

Това застрашава нормалния живот на партньорите и техните деца, и е повод за постоянни нови дела срещу България в ЕСПЧ.