Доставчикът на вече закупените от България машини за гласуване - "Сиела норма" - може да си позволи загуба от половин милион лева, не но и от седем милиона лева. Това обяви днес пред бТВ изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров. Той коментира последното развитие около драмата с машините. 

Припомняме, че страната ни трябва да закупи още 1500 машини, но ЦИК определи бюджет от 6,5 млн. лв., докато в последния момент "Сиела" поиска цели 15 млн. лв. 

Тодоров за пореден път обяви, че проблемът не в друго, а във фактът, че в ЦИК са объркали сметките предварително - при залагането на този бюджет. Той продължава да се учудва защо никой не си признава и заяви, че си го обяснява с "някакви позиции, които трябва да защитят пред своите партии".

Той продължи "политическата линия", като обясни, че още преди години бил предупреден да не се занимава с тази дейност, защото политиците щели да го смажат.

Все пак, Тодоров беше категоричен, че ако все пак ЦИК реши да работи със "Сиела Норма", то 1500 машини могат да бъдат доставени, защото 700 вече имало на склад и оставали за производство само 800. 

И нещо интересно - през миналата седмица стана ясно, че ЦИК вече води преговори и с друг производител, британската "Смартматик". Днес Тодоров неколкократно подчерта, че именно той е направил връзката и че е помагал в целия процес. Той смятал, че сделка между британците и ЦИК може да бъде постигната и затова не приема обвиненията, че неговата компания опитвала да бойкотира изборите. 

"Ние сме толкова малки, че не можем да си помислим да извиваме ръцете на когото и да било. В историята на България огромни компании изчезват, като воюват с държавата. Как да си го мислим?", попита той.