Лекарят на "Лудогорец" д-р Валентин Великов е бил част от екипа, участвал в спасяването на Кристиан Ериксен. Това стана ясно още вчера от постове на футболисти на "орлите" в социалните мрежи, а тази сутрин бе потвърдено в бТВ и от д-р Бисер Бочев, медикът на националния ни отбор.

Великов работи за УЕФА.

Кристиан Ериксен колабира ненадейно в 43-тата минута на мача Дания - Финландия от Евро 2020. Вчера официално бе оповестено, че той е получил сърдечен арест и сърцето му е било реанимирано с помощта на дефибрилатор, след като на терена бе повикан и екип на спешни случаи. Великов се вижда на някои от снимките, появили се в агенциите. 

Д-р Бочев коментира, че е добър приятел с д-р Великов. Той обясни, че колегата му е бил там в качеството си на официално лице - служител по допинг контрола.

„Искам да го поздравя. Той, както и другото допинг ченге, са се притекли на помощ. За първи път пред очите на милиони зрители се случи това, за което ни се опасяваме и винаги се подготвяме преди всеки един мач. Това е класически случай на сърдечен арест, в такива случаи има ясни правила и разпоредби на УЕФА как трябва да се действа“, обясни медикът.

Д-р Бочев уточни, че при подобен спешен случай на терена първо трябва да се провери дали дихателните пътища на засегнатия са проходими, след което се проверява дали състезателят диша, работи ли сърцето му...

„Гледах многобройни повторения на ситуацията - ясно се вижда, че няма никакъв контакт, състезателят пада сам. Говорих с д-р Великов, че на терена е по-трудно това нещо да се види, тъй като случаят става на далечната тъч линия, а медицинските лица са от другата страна. За такава ситуация всеки един футболен лекар трябва да е подготвен“, заяви д-р Бочев.

Медикът коментира, че всеки един футболист е редно да има базисни познания по оказване на спешна медицинска помощ, но няма изисквания за задължителен подобен курс. Той коментира и солидарността на футболистите на Дания при инцидента.

Пет стадиона у нас разполагат с дефибрилатор за оказване на първа помощ на терена, според Бочев, който е и първият българин, член на Медицинската комисия на УЕФА. Той добави, че всеки стадион трябва да е оборудван с дефибрилатор.

„Много лесно се работи с такъв тип апарат, дори непрофесионалист, той сам си показва кога може да бъде използван. Дефибрилатор има на Националния стадион „Васил Левски“, аз мога да гарантирам, че такава техника има на пет стадиона у нас“, обясни д-р Бочев.

В случая с Ериксен сърцето му е реанимирано от първия опит с апарата. Футболистът е в болница в Копенхаген в стабилно състояние, като комуникира с близките и съотборниците си. Последното, предадено от агента му чрез "Гадзета дело спорт", гласи, че "няма да се предаде" и предава поздрави на всички, които го подкрепят.