Премахване на болничните лимити, промяна в цените за медицинските дейности, въвеждане на коефициенти - по-високо заплащане за лекуване на по-тежки случаи, граждански контрол над лечебните заведения - чрез специално мобилно приложение, прехвърляне на част от дейностите, които сега се извършват в болничната, към доболничната помощ.

Това са част от идеите за здравна реформа, обявени днес от ръководството на здравното министерство, НЗОК и Българския лекарски съюз. Тя бе представена от ресорния служебен министър Стойчо Кацаров.

"Да се обсъди внимателно, спокойно, колкото време е необходимо, за да не се предизвикват сътресения в системата", даде заявка той.

"Здравната система изисква тази реформа, всичките ни здравни показатели са лоши" - мотивира се Кацаров.

Премахването на лимитите

Първото предложение на здравния министър е отпадането на лимите за болниците (фиксираните бюджети за медицински услуги, изплащани по НЗОК).

"На практика лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебните заведения, които не са търсени от пациентите. Това е най-лесният начин, но и най-мързеливият, ограничава правото на избор на пациентите", обоснова се той

Когато нямаш лимити, изборът къде и кой да те лекува се прави от пациента. Отпадането може да се случи и следващия месец, болниците не са достигнали своите лимити. Правилното е обаче това да се планира със следващия бюджет на НЗОК, т. е. от следващата година - посочи здравният министър.

 За лимитите той добави, че са въведени са през 2015 г., "но няма данни това да е подобрило здравната помощ. Напротив, този модел с лимити не може да работи“.

Промени в цените на медицинските дейности

"Ще се преговаря за промени в цените на медицинските дейности, формирани дори лобистки през годините, което води до изкривявания като нежелание на лекари да специализират някои специалности. Това са последици от диспропорции в цените на медицинските услуги", съобщи още здравният министър.

Той посочи, че те зи диспропорции водят до липсата на лекари, желаещи да специализират в определени специалности - даде за пример инфекциозните болест (недостигът на инфекционисти се видя много ясно по време на коронакризата), педиатрията.

"Това са последици от лошо формирани цени. Имаме метологодия, по която обективно да се коригират цените, така че да се премахнат тези диспропорции", каза още здравният министър.

Заедно с това щял да настоява да се въведат коефициенти в цените.

"Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или 90 г., не е все едно има ли придружаващи заболявания. Поставянето на дадена диагноза не е едно и също - има хора с една и съща диагноза, но единият е в тежко състояние, другият не е, т. е. този, който лекува по-тежкия случай, да получава по-голяма сума", обясни Кацаров.

Така щял да се преодолее феноменът "да се селектират пациенти". "Естественият стремеж е да приемаш такива, които не са толкова тежко болни", посочи здравният министър.

Управителят на Касата Петко Салчев допълни, че имало 5 клинични пътеки с 0 пациенти - "така че те трябва да отпаднат". Разчети за пари, цените на клиничните пътеки - когато парламентът приеме бюджета на НЗОК - уточни той.

Да се прехвърлят дейности от болничната в доболничната помощ

Да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ, е друго предложение в реформата на Кацаров. Такива стъпки са правени през годините, но се заобикалят и хората пак се лекуват в болницата, посочи той.

„Модерната медицина е все по-амбулаторна, това ще позволи една и съща услуга да се извършва на по-ниски цени“, каза здравният министър.

Да се сложи край на 24х7 разположение на личните лекари

Следва: "да се сложи край на брадясалата история 24х7 разположение на личните лекари". По думите на министъра пациентите трябва да знаят в събота и неделя къде може да отидат. Визира се задължението на лекарите да сключат договори с поликлиники, частни здравни центрове и пр.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обясни по-късно пред журналисти, че идеята е тази практика да бъде заменена от нова услуга, за която медицински центрове и лекари да сключват договор с НЗОК и да се гарантира, че пациентите ще могат да получават помощ в извънработното време на личния им лекар, дори когато са в друг град.

Пациентите част от контрола 

Още една идея: "да се намерят онези механизми, с които да въвлечем пациентите в контрола на дейността".

"Редица проверки показват отчетена, но неизвършена дейност, което се случва на много места през годините. Една от стъпките: НЗОК и сега предоставя достъп до електронните ни досиета, но искаме да направим нещо повече - да сложим на мобилния си телефон приложение - ако са ви "извадили" зъб, или са ви "оперирали" от херния - да получавате съобщение", посочи Кацаров.

До края на месеца приложението ще се тества. Ще се включи и компонентата "прекратяване на практика на лекар", така че пациентите му ще получават съобщение - даде заявка и шефът на Касата. Сега на практика нито общопрактикуващият лекар, нито НЗОК има задължение да уведомяват пациенти, когато джипи прекрати практиката си и записаните в листата му научават случайно или когато имат спешна нужда от помощта му. 

"Решени сме да започнем промени в здраната система и да тази воля не свършва с мандата на служебното правителство. Състоянието на здравната система не е добро. Всичките ни здравни показатели са лоши. Налага се такава реформа и няма защо да се чака. Нещата, които могат и сега да бъдат направени, за тях няма причина да се чакат парламент, правителство. Ние като граждани се нуждаем от тази промяна", каза накрая Кацаров.

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса незабавно ще започнат преговори за промени в Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022. Това се налага, защото действащите текстове на НРД могат да бъдат преработени, така че резултатите да бъдат по-добри, както за пациентите и лекарите, така и за цялостното функциониране на системата, се добавя в съобщение от МЗ.

Кацаров смята, че две от промените - лимитите в приема в болниците и корекцията в цените на медицинските пътеки, могат да влязат в сила от 1 януари 2022 година.

Експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори чак през есента, когато ще има яснота за бюджета на Касата, уточни управителят на НЗОК.

Според Маджаров идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. "Важно е парите да следват пациента, не да се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ", коментира той