„Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и че тя няма да успее да ни раздели“, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той говори преди започването на срещата на върха на алианса в Брюксел.

Столтенберг допълни, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването. Отношенията с Москва в момента са в най-ниската си точка от края на Студената война заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, кибератаки и отравяния, включително на територията на НАТО.

На срещата ще бъде обсъден и разговорът между президентите Джо Байдън на САЩ и Владимир Путин на Русия, който ще се състои след два дни в Швейцария. Столтетнберг е убеден, че лидерите на страните от пакта ще подкрепят двустранния подход към Москва - диалог и укрепване на отбранителните способности.

Китай не е враг на НАТО, но създава предизвикателства пред сигурността с разгръщането на военна мощ и по този въпрос алиансът трябва да вземе отношение, каза още Йенс Столтенберг. Той уточни, че има възможности за сътрудничество с Пекин в сфери като контрола над въоръжаването и при опазването на околната среда. Китай обаче инвестира и опитва да контролира важна инфраструктура в рамките на НАТО, например в развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение. И това е повод алиансът да вложи повече в технологичното развитие.

Очаква се също така на днешната среща ще бъде утвърдена програмата за развитието на НАТО до 2030 г., с допълнителни общи ивнестиции в отбраната. За първи път стратегията на Северноатлантическия договор ще обхване и въпросите за опазването на околната среда.