Китай разкритикува днес съвместното изявление на лидерите на Г-7, съдържащо критики срещу Пекин по широк спектър от въпроси, и го окачестви като намеса в китайските вътрешни работи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите на страните от Г-7 призоваха вчера Китай да престане да нарушава човешките права в населения с мюсюлмани Синзцян-уйгурски автономен район, да запази висока степен на автономия на Хонконг и да не застрашава мира и сигурността в Тайванския проток.

Китайското посолство в Лондон заяви, че решително се противопоставя на изопачаването на фактите във връзка със Синцзян, Хонконг и Тайван. Дипломатическото представителство изтъкна, че този начин на представяне на фактите разкрива "зловещите намерения на няколко страни, сред които са Съединените щати".

На фона на продължаващата пандемия от ковид и предвид забавянето на световната икономика, международната общност се нуждае от единство и от сътрудничество между всички страни, а не от политики, които създават разделения, подчерта посолството.

Китай е страна, която обича мира и която насърчава сътрудничеството, но не може да се толерира намеса в китайските вътрешни работи.

„Неприемливо е да се очерня репутацията на Китай и да бъдат засягани китайските интереси. Решително ще браним националния си суверенитет и сигурност, както и интересите на развитието и решително ще се противопоставяме на всякакви несправедливости по отношение на Китай“, каза китайското посолство в Лондон.