Френският енергиен конгломерат Е Де Еф (EDF), част от чиято група е компания за ядрени технологии Фраматом (Framatome), съобщи днес, че е била информирана за натрупване на инертни газове в китайска АЕЦ "Тайшан", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Е Де Еф е поискала среща с китайския си партньор за преглед на данните от централата.

Си Ен Ен съобщи по-рано, че американските власти правят оценка на доклад за теч в атомната централа, след като Фраматом е предупредила за „непосредствена радиологична опасност“ в съоръжението, разположено в провинция Гуандун и управлявано от съвместно дружество на Е Де Еф и Чайна дженерал нюклеър пауър груп (China General Nuclear Power Group).

Според медията Фраматом, подразделението на Е Де Еф, което е разработило реактора на централата и продължава да участва в експлоатацията му, е предупредило за "непосредствена радиологична опасност".

Според френската група натрупването на инертни газове е "познат феномен, проучен и предвиден в оперативните процедури на реактора".

Китайската държавна компания, партньор в съвместното дружество, посочи, че дейностите в атомната централа отговарят на правилата за безопасност и няма опасност за заобикалящата среда.