Не хаос, а пълен безпорядък и липса на правила. Както и "корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма".

Така служебният премиер Стефан Янев обобщи какво е открило првителството му за изминалия малко над един месец, откакто бе назначено. По думите му колкото повече министрите работят и се "заравят", толкова повече нередности от предходните управления откриват. 

"За съжаление един от министрите стана известен с метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Отнася се и за други сектори", посочи Янев, визирайки икономическия министър Кирил Петков.

Служебното правителство щяло да представи реалистичната картина:

"Куражът на служебното правителство се състои в това, че я показа - корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма - така можем да го наречем".

А тя била посевместна - в публичния сектор, селското стопанство, дори в културата.

Ангажиментът на кабинета бил освен да организира изборите, да покаже и "нов стил на управление", "да се преодолее усещането за безаконие и безнаказаност".

"Надявам се полагаме основите на нов тип политическо поведение и се надявам то да се възприеме от партиите в следващия парамент", заяви още Янев.

И призова гражданите да гласуват на 11 юли - "за да имате усещането, че участвате в упралението на страната".

Донев: Безработицата намалява, заетостта - расте

Веднага след премиера думата взе министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. За няколко минути той очерта основните политики, които неговото ведомство заложи - продължаване на добавката от 50 лв. за пенсионерите, увеличението на пенсията с 5% за около 1,2 млн. пенсионери или т.нар. осъвременяване. Отчетено бе продължението на програмите за подпомагане на бизнеса и хората, продължаване на мярката 60/40, както и тези за патронажна грижа, програмата за топъл обяд. 

Най-важното - Донев подчерта, че безработицата намалява до ниво от 5,4%, което е спад с близо 40% на годишна база. В същото време заетостта продължава да расте. Икономиката се възстановява, почерта министър Донев.

"Основната цел в работата на Министерството на труда и социалната политика е насочена с грижа и с мисъл за гражданите на България. Продължаваме с мисъл и за уязвимите групи от българското общество – тези, чийто доход е под линията на бедност", обобщи той.

Пеканов: Пари от Плана за възстановяване ще има до края на годината

Пари от плана за възстановяване към България ще има до края на тази година. Това ще бъдат около 13% от общите 12 млрд. лв., които страната ни очаква, въпреки че София продължава да бави изпращането на официалния документ в Европейската комисия. Това заяви пък министърът по европейските средства Атанас Пеканов. По думите му забавянето е заради решението на предишния кабинет "Борисов" да не изпрати плана, необяснимо до днес защо, както и със заварените от ЕК технически критики, които трябвало да се оправят.

Освен това служебния кабинет опитвал да подобри текстовете, като включи някои нови политики и заложи някои реформи - в сферата на социалната политика и образованието. Например - мислело се за единен STEM център, който да помага на учителите в страната да се обучават в интерактивна среда и да се учат как да ползват новите модерни STEM кабинети. Същата сграда щяла да служи и за тренировки на образователните ни национални отбори. 

"Амазон" и "Гугъл" в България. Възможно ли е?

Икономическият министър Кирил Петков отчете, че във воденото от него ведомство са разделили дейностите на два вида - прозрачност и икономически разтеж.

По първата линия той отчете "сагата" ББР - разкритията за големите кредитополучатели и промяната на устава, така че заемите да са до 5 милиона лева и "никой вече да не може да дава по 100 милиона".

Петков припомни и че "Държавната конслидационна компания" (ДКК) е изхарчила 630 млн. лв. - "имаме резултат за 10 завършени язовирчета". Три не са влезли в експлоатация, така че вчера Петков е дал разпореждане всички да бъдат предадени на държавното предприятие. Както и всеки договор с външен изпълнител оттук нататък да се предоставя на контролните комисии, "така че да няма харчове за бетон и пр. над пазарните".

По повод на помощта за бизнеса министърът припомни плана за над 2 милиарда лева преференциални кредитни линии, достъпни за бизнеса в партньорство с търговските банки. По повод плана за възстановяване и развитие посочи, че е преработен да има 500 милиона лева повече за бизнеса. 

Петков даде заявка още, че в рамките на инициативата "Три морета", на която ще домакинстваме през юли, ще се канят големи мултинационални компании като "Гугъл" и "Амазон" в България:

"Така че това събитие няма да е просто снимки, а реални запознанства".

От МИ направили и състезание на търговските аташета - всеки от тях да докара инвестиции и потенциални сделки за експорт. Състезанието било още в средата си, но се оказало, че конкуренцията работи, доволен е Петков.

Василев: Проблемът навсякъде е един - липса на контрол 

Последният министър, който говори на пресконференцията бе финансовият - Асен Василев. Той се спря надълго и широко на всички проблеми, които вече са ясни - малко пари в бюджета, ненаправена актуализация и почти невъзможност да се създадат нови мерки. 

"Нашата работа беше да изработим плат-сметка за изборите за буквално един работен ден и да осигурим ритмичната работа на правителството, така че да няма сътресения. Част от мерките продължихме, друга част - преформитатирахме, осигурихме извънбюджетен ресурс за 2,5 млрд. лв. за бизнеса, запазвайки все пак и помощта за най-уязвимите", подчерта Василев. 

Той обясни, че основният извод, който може да направи от завареното, е, че навсякъде в системата прави впечатление липсата на контрол - на поръчки, на договори, изпълненията им след това, както и пълна липса на заинтересованост на държавата да следи като стопанин ресурса на гражданите. 

"Тези пари бяха харчени безконтролно. Видяхме системно несъбиране на данъци в НАП, вече има промяна. Последните 30 дни има повишена събираемост, очаквам да преизпълним плана на приходите. Митниците също наваксаха. Ще ви дам само един пример - в терминала в Росенец се оказа, че има само седем служители общо, което означава, че на смяна има редовно по един човек. Това е най-голямото пристанище за внос на петролни продукти у нас. Сега нещата са променени, назначени са нови хора. "

И още нещо - Василев заяви, че започва офанзива по затягане на контрола на инхаус поръчките в страната. През последните седмици такива порочни примери станаха дейностите на "Автомагистрали" и ДКК:

"Използва се вратичка в закона, която е за спешни и неотложни случаи. Там сме предприели мерки с агенцията по обществени поръчки - тези инхаус поръчки да се публикуват, но работим и по решение на МС, което силно да ограничи тази практика."

Освен това той обясни, че АДФИ вече проверява големите възложители на обществени поръчки, които са ползвали такива огледални договори или случаите, в които министерство възлага дейност на свое дружество. 

Кацаров: Над 400 хил. ваксинирани възрастни хора за месец

Добра новина, свързана с ваксинациите у нас, отчете служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Над 400 хил. души от възрастното население са имунизирани през последния месец, като по думите на министъра броят им е почти толкова, колкото за целия период досега от началото на ваксинационната кампания на 27 декември 2020 г.

Министърът представи само няколко акцента от своя отчет, който бил твърде обемен иначе. Той се спря на две направления - действия и промени, свързани с COVID епидемията, и видими грешки в здравеопазването по принцип. Отново повтори оценката си, че лошите резултати в пандемията се дължат на две неща - недоброто състояние на здравната система като цяло и на лошото управление на кризата, които са поставили страната на първите места по смъртност и на последните по ваксинация и направени тестове в Европа.

"COVID не е отминал", не пропусна да подчертае Кацаров

Министерството се здравеопазването се готви да провежда адхок информационна кампания за ваксинацията, а до края на другата седмица се чака да е готов единен протокол за диагностика и лечение на COVID, който трябвало да бъде готов още през миналата година.

Той изброи още подготвяно серологично изследване, за да се отчете броят на преболедувалите, поръчания анализ за причините за високата смъртност, готовите сертификати, които се признават в ЕС - за имунизирани и преболедували, коригирането на заверени сгрешени близо 5000 ваксинационни документа и т.н.

Кацаров съобщи и че се пренасочват незаети щатове към РЗИ-тата,  на чиято територия има гранични пунктове, за да се избегнат струпвания на границите през летния сезон.

Отново повтори, че здравните власти се опитват да бъдат максимално гъвкави, но и внимателни при облекчаването на мерките, свързани с коронавируса, както и да отговорят на натиска на министерството на туризма. Най-добрата реклама е ниската заболеваемост, каза пак той и посочи, че страната се очаква скоро да мине в зелената зона, според критериите на ЕС.

Спомена и че започват преговори с БЛС и НЗОК за промени в условията и реда на оказване на медицинска помощ.

"Стремежът е да поставим пациента в центъра на системата, той да бъде овластен, да има повече възможности да избира", посочи Кацаров.

Затова и с промени в устройствения правителник МЗ скоро ще има и дирекция за правата на пациентите.

В изложението си Кацаров не говори за персонални промени, за проверките в болниците и за разкритията за нарушения и търговия с органи, които той огласи, в болница "Лозенец".