Изявление, че "кадровото движение в МВР" в общи линии е приключило, че "чистка" не е имало, отчет за организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли и констатация, че "където се обърнем, е блато".

И още - подслушване на обществени фигури, политически лица и протестиращи граждани при предишното управление е имало, доказателства има, но обявяването на данни от СРС и лица, спрямо които са прилагани, от длъжностно лице е престъпление. Събраните доказателства по темата ще бъдат предоставени в 46-ото Народно събрание на специализираната комисия за контрол на специалните служби и използването на СРС.

Това са акцентите от участието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в пресконференцията за отчет на кабинета "Янев" за първия му месец управление.

Доказателства за подслушване на хора за "преврат" има. Отиват в новото Народно събрание

"Нито едно длъжностно лице няма право да обяви спрямо кои лица е имало използване на СРС - ако някой си позволи този лукс – ще издаде класифицирана информация. Може да кажем нещо друго, но конкретни лица не можем да обявим."

Така Рашков започна отговора си на въпрос кои са лицата, подслушвани в предишния мандат - политици, общественици, протестиращи, за което проверки текат, а цялата тема тръгна първо от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

И самият Рашков, и премиерът Стефан Янев потвърдиха за подобни данни, но без подробности, докато текат проверките.

Прокуратурата отрече да е имало "незаконно използване на СРС", но говорителката Сийка Милева - без конкретика, съобщи, че и главният прокурор има право да иска ползване на СРС при разследване на определени престъпления. Сама даде пример с "тероризъм". 

Рашков продължи по темата:

"Първо, има такива случаи и те не са един и два.

Второ – тези действия са били предприети от специализирани органи, по отношение на които на 45-ия парламент не му стигна времето да се занимае. Проследявани са граждани не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани.

Правната обосновка е престъпление, което в нашата практика няма място, откакто е създаден Наказателният кодекс – чл. 95 от особената част на НК. Мисля си, че трябва да поразсъждаваме как така едни протестиращи са се подготвяли да осъществят подобно сваляне на властта."

Цитираният от министъра текст от НК гласи: "Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."

По думите му изказалите се до момента как не е имало ползване на СРС институции разчитат на това, че проверяващите (от МВР - б.р.) нямат достъп до информацията.

"Доказателства има и аз ще ги представя на новосформирания парламент и ще ги предоставя на специалната комисия. Това е единственото, което аз мога да направя", заключи Рашков.

Кадровите промени в МВР приключиха

"Чистка в МВР няма, каквито внушения имаше. Броят се на пръстите на едната ръка освободените от висши ръководни длъжности, сред тях е главният секретар на МВР, заради случилото се тук, под колоните на тази сграда, миналото лято.

Не можеше да има друга санкция", обясни министърът (припомняйки побоя над мирно протестиращи граждани в сенките на сградата на Министерския съвет в първите дни от протестите срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. - б.р.)

Според Рашков "бяха извършени необходими промени", а пример за чистка не е случилото се сега, а това, което е направил например Цветан Цветанов, влизайки в МВР, когато е поискал всички до един областни директори в МВР да подадат заявление за напускане. Сред тези хора тогава бил и настоящ заместник на министъра.

"Всички останали са запазени, без тези, които са напуснали доброволно. Някои по желание бяха преместени в други служби, беше създаден и специален щат за тези, които могат да подпомагат политическото ръководство на МВР - те са преназначени със същата длъжност и заплата и не знам защо това остава неясно за обществото", продължи Рашков.

(Припомняме, че и директорът на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков бе преназначен по този начин, но след това му бе образувано дисциплинарно производство. Началникът на СДВР пък бе сменен, но назначен на друга длъжност в министерството  - б.р.)

За изборите. И "оперативната чувствителност"

По повод организацията на изборите, за която вицепремиерът и вътрешен министър лично носи отговорността в Министерския съвет по силата на решение от 19 май, Рашков отчете: 

"Работим за това всеки глас на избирател да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка в страната.

И на 4 април, и преди това има констатирани случаи на купуване на гласове. Искам веднага да подчертая – за това уродливо явление МВР няма вина, ако има случаи, в които някои служители са се опитвами да съдействат на определени партии, това са инцидентни случаи.

Имаме информация, ще вземем мерки, а една част от кардовите промени в министерството бяха заради такива случаи." 

В една служба на МВР обаче - неназована от Рашков, проверка е открила лозунги на партия ГЕРБ, а понякога, когато е ставало дума за разследване на купуване на гласове, се оказало, че "явно на компютърните конфигурации на някои няма как да се напише ГЕРБ, ДПС, ББ и т.н.". Министърът се позова на анализ на Антикорупционния фонд, по който се прави проверка, къде на 4 април е наблюдаван вот, резултат на политически преспъпления против правата на гражданите. И спомена областите Бургас, Кърджали, Благоевград, Стара Загора и др. В МВР са осъществени тогава няколко няколко разследвания, но сред тях разкрити по отношение на управляващата партия не е имало.

За честни избори - които са и приоритетната задача на МВР - е създаден щаб, начело с настоящия главен секретар. Националната полиция и жандармерията ще се грижат и за спокойния изборен процес, и за охраната и транспортирането на машините и бюлетините за вота. 

Работи се и по заявленията - над 28 000 - за издаване на български лични документи или удостоверения за гражданите, които нямат валидна лична карта в деня на вота, но искат да пуснат бюлетина. 

Към 11 юни в ОД на МВР са получели 9 сигнала за изборни престъпления, но по тях засега няма образувани дела.

Като обобщение Рашков заяви, че "оперативната чувствителност на някои служби по остри проблеми е липсвала". Даде пример със сигналите за незаконни трансплантации, обявени неотдавна и предадени на компетентните органи от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. И добави: 

"Където се обърнем е блато - в строителството, в здравеопазването, икономиката".