Прокуратурата се самосезира и образува 6 преписки спрямо всяко от лицата, санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" или със забрана да влизат на територията на държавата. Това обяви в изявление - без право на въпроси, говорителката на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева. А според държавното обвинение много от констатациите на Вашингтон "вероятно" стъпвали именно на работата на българската прокуратура досега.  

Припомняме, че назованите от Вашингтон са бившият депутат Делян Пеевски, свързаният с него от доклада на американците настоящ зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, Васил Божков (по "Магнитски"), бившият зам.-икономически министър от ГЕРБ Александър Манолев, бившите шефове в Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов (санкционирани с акт на Държавния департамент).

„Прокуратурата изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ, за това, че върховенството на закона стои в основите на всяка демократична държава”, повтори Милева.

Премина към поименно изброяване. Първи бе Божков. Оказа се, че извън 18-те обвинения, повдигнати срещу бизнесмена, имало още няколко разследвания в Специализираната прокуратура "с различен предмет" - и ако се установи от проверката по американския доклад, че темите съвпадат, новата преписка ще бъде пренасочена, стана ясно още от думите на Милева.

За Манолев, Харампиев и Томов вече са внесени обвинителни актове, похвали се тя. Тук дойде обяснението, че "голяма част от посочените обстоятелства в доклада на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на Прокуратурата на РБ и събраните от нея доказателства"

"Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумпцията за невиновност е в основата на демократичната държава", прочете тя.

Последва споменаване на Делян Пеевски:

"По отношение на лицето Пеевски през годината от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани. Както по отношение на лицата Божков, Манолев, Томов, Харалампиев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посоченото в доклада на Министерството на финансите на САЩ.  В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички действия от компетентността на прокуратурата".

Прокуратурата освен това щяла да потърси от партньорите си "конкретизиране на посочената информация". 

Незаконно подслушване няма! Разпространяването и на тайни, и на неистини е нарушение на закона

Сийка Милева обяви, че прокуратурата разследва и твърдения за незаконно подслушване.

Образуването е наказателно производство под надзора на Софийската градска прокуратура, възложено за разследване на Националната следствена служба - по твърденията на "политически ангажирани лица за евентуално незаконно подслушване", обяви тя. И отчете: разпитани са били 11 свидетели, изискана е информация от "Вътрешна сигурност", ГДБОП в МВР, ДАНС. А от получените отговори ставало ясно: 

"Видно е, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-о Народно събрание".

"С оглед разпространената в медиите информация, по делото е сезирано Бюрото за контрол на СРС (със зам.-шеф с наложени санкции за корупция от САЩ - б.р.), от което е поискана информация има ли нарушения на закона за СРС и били ли са обект на незаконно подслушване назованите в медиите лица. Бюрото е независим орган и единственият, уставовяващ контрол за начина на използване на СРС. Очакваме резултатите на проверката", добави говорителката на Иван Геиев.

Но направи интересна вметка:

Обръщам внимание, че съгласно Наказателния кодекс разгласяването на класифицирана информация е тежко умишлено престъпление. А всеки, който има данни за престъпление, е обществено задължен по закон да уведоми компетентните органи незабавно - цитира тя и съответните текстове от законите.

Не стана ясно какво разгласяване на тайни има предвид говорителката на главния прокурор.

Вчера обаче Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън" показа различни документи, за които твърди, че са автентични и доказват ползване на СРС спрямо Настимир Ананиев, с получено разрешение от спецсъца. 

Сийка Милева каза още, че ползването на СРС - в случая законно - се разрешава от съдия, дори когато искането е от главния прокурор (освен от останалите възможни по закон заявители на такъв тип способ за разследване - служби в МВР, ДАНС, ДАР)

Последва още едно обяснение, което прозвуча така: 

Главният прокурор може да иска разрешение за използване на СРС само за предотвратяване на ограничен кръг престъпления, "каквото е например тероризмът".

Речта й завърши с думите, прочетени от лист:

"Разпространяването на неистини и фалшиви новини, още повече в такова време, е нарушение на закона, уронва престижа на институциите, руши българската държавност. Подобно поведение има за пряк резултат застрашаване върховенството на закона и е в интерес само в интерес на извършителите на престъпления."