Десислава Иванчева, бившата зам. кметица на "Младост" Биляна Петрова и още по-отдавнашният кмет, а после посредник Петко Дюлгеров се изправят пред Върховния касационен съд другия понделник - на 21 юни от 9:00 ч.

Докадчик по делото им за подкупа в район "Младост" е съдия Ружена Керанова.

Както е известно, първоначално тримата получиха тежки присъди от съдия Иво Хинов от Специализирания съд - съответно 20, 15 и 12 г. Интересно в тълкуванието на съдията бе, че подкупът, за който безусловно ги признава за виновни е - или-или: поискан или приет (текстът на закона е "длъжностно лице, което поиска или приеме..." и т.н.).

Така той ги осъди за поискан подкуп.  

Втората инстанция в лицето на състав, председателстван от самия шеф на Апелативния спесъд - Георги Ушев, не просто измени, а отмени присъдата и постанови нова. В цифрово изражение Иванчева получи 8 години, а съратниците й сътветно - 7 и 6 г.

В мотивите обаче се правеше сериозна уговорка, че е неправилно тълкуването за "или-или", т.е. - те биват осъдени и за получен рушвет.

Стойността на подкупа - дали той е в "особено гоеми размери" или "големи размери" имаше пряко отношение към размера на присъдата. Това става въпреки намерните в тефтерчето й записки: "12 500 х 15"  и "40 000 х 10", които според прокуратурата отговарят на следното:

- намаляване на първоначалната цена от 20 евро на метър на 15 - за първия проект на Ваклин от 12 500 метра и 

- по 10 евро за останалите му инвестиционни намерения в Район "Младост" - около 40 000 кв м РЗП по 10 евро.

И тримата подсъдими до момента не са дали адекватно обяснение на тези цифри, освен че Иванчева и Петрова имали заеми за самолетни билети и затова са водели разговори в евро, които са записани със СРС.

Въпреки това съдебният състав на Георги Ушев прие за реално и доказано само получаването на 70 хиляди евро, които де факто са намерени у групата в деня на ареста. От тях 14 000 Дюлгеров си отделя (20 %), а другите 56 000 според присъдите досега е категорично доказано, че са били в кутия от Illy кафе зад шофьорската седалка на кметицата.

И двете с Биляна Петрова твърдяха, че по тях няма достатъчно категорични следи от маркиращото вещество - освен по нос, вътрешна част на дланта и пр.

И двете инстанции досега приеха друго - че деянието е неминуемо доказано.

Апелативният спецсъд прие също, че са поискани 250 000 евро, намалени после на 187 000, но така и не кредитира факта, че тази "промоция" всъщност е в резултат на уговарянето на други 400 000 - за бъдещите планове на Александър Ваклин.

Присъдите за подкуп - и дори в "намаления" вариант, срещу съвременен кмет са най-високите в новата ни история. Въпреки каскадата от дела срещу него, дори Ценко Чоков не е получавал подобна присъда.

И тримата подсъдими сега сочат на "съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания". Прави се искане за оправдаване, алтернативно - за отмяна на въззивната присъда и връщане на делото за ново разглеждане.

Интересно е, че прокуратрата също протестира, като иска връщане на делото и завишаване на присъдите.

Развръзката пред ВКС предстои.