"Аз се удивлявам на това постюгославско самочувствие (на Северна Македония - б.р.) - че България приема всичко, че всичко е възможно, Пък и някои от нашите им пригласят, предимно възпитаници на съветско-руската дипломатическа школа. Мога да посоча имена, но не искам. "Те ни пуснаха в НАТО, ще ни пуснат и в ЕС". Засега поне това не се вижда на хоризонта".

Това заяви пред БНР историкът проф. Христо Матанов по повод отношенията между България и Северна Македония. И допълни:

"Да направим компромис с какво? Да кажем какво -  че Гоце Делчев е македонец? Или че Самуил е македонски цар? Засега допирни точки като че ли няма".

Според Матанов основният проблем е, че "чрез историята се насажда един език на омразата, който, ако бъде пренесен в ЕС и ние направим компромис, това би било катастофа за авторитета на България в ЕС". 

"Те учат младото поколение, че българите са виновни за всички беди. Насажда се един език, едно настроение, което за ЕС е неприемливо, няма място", категоричен е Матанов.

Той е доволен за това, че служебното правителство заявява приемственост по тази тема с позицията на парламента и предишното правителство.

"И други балкански страни имат възражения - Албания, Гърция. Не виждам как гърците ще приемат Света гора да е Македония, а останалото - Византия", каза още Матанов.

И допълни, че ако Северна Македония иска от нас някакъв компромис, първо трябва да каже какъв точно да е той и "тогава да разсъждаваме".

"Срещу Албания има възражения от Холандия, Франция, други страни. Не сме единствените, които спираме този тандем, тази двойка. Не сме само ние. Обаче ние излизаме на преден план. В един постюгославки стил ние сме виновни за всичко", каза още Матанов.

И допълни, че днешното посещение на премиера Зоран Заев у нас е "една брънка от дипломатическата офанзива", която той предприе.

"РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша. Както виждате, преговорите не мърдат. Историческата комисия не е направила никаква крачка. Ние не възразяваме срещу идентичността, която те са си избрали. Ние възразяваме срещу езика на омразата", каза още Матанов.