От понеделник ще има разписана процедура и заповед с изискване да се секвенират (да се подлагат на дейтален ДНК анализ, за да се откриват нови вариант и мутации на коронавируса) 10 процента от всички взети в страната проби. Няма място за паника, но има по-голям риск. Не е изключено да има и други случаи на Делта (индийския) вариант на коронавируса. Начинът, по който досега са ставали изследванията на нови щамове в Националния център по заразни и паразитни болести, е бил "случаен, хаотичен процес". Към 800 хил. са възрастните хора с поне една доза ваксина. А основният стимул за ваксинацията трябва да е запазването на собствения живот и здраве, това да не става чрез подкупване като на избори.

Това съобщи пред Нова тв в събота служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

В четвъртък от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че проба, взета през април от млад мъж от Плевен, е определена като Делта (индийския) вариант на коронавируса. Кацаров поиска проверка на какво се дължи това забавяне.

Досега не е било нормативно установено как точно, в какви срокове, колко трябва да са вземаните проби за секвениране, уточни той в събота сутрин.

"Това е един случаен, хаотичен процес", подчерта Кацаров.

"Смисълът да изолираме даден опасен щам е да ограничим разпространението му. След два месеца какво можем да направим? Нищо", добави той.

Той обясни, че е бил разтревожен от късната реакция

Според министъра напълно било възможно у нас да се разпространява индийският вариант, тъй като той е налице в повечето европейски страни, а България не е изолиран остров.

"Няма да е изненадващо, ако получим нови проби. Няма място за паника, но има по-голям риск", каза той.

В петък и.д. директорката на НЦЗПБ проф. Ива Христова предположи, че пациентът, при който е открит Делта варианта, не е заразил други, защото се е изолирал веднага, а и са минали повече от два месеца от този случай.

За проф. Кантарджиев: Орден се дава за изключителни заслуги? Какво е изключителното?

На пореден въпрос, този път за предложението на Българския лекарски съюз пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести да бъде предложен за орден "Стара планина" Кацаров коментира: 

"Орден се дава за изключителни заслуги към страната, не виждам нищо изключително тук. Какво е то? Единственото изключително нещо, което се случи по управлението на кризата, е изключителната смъртност."

След което добави, че проф. Кантарджиев е бил част от Националния оперативен щаб, близко до Борисов, сред хората, които са го съветвали.

"Трябва ли като на избори да раздаваме кебапчета, за да се ваксинира някой, да предпази себе си?"

Министърът отрече обвиненията на предшественика си Костадин Ангелов, че е антиваксър, обясни, че не иска да подкупва хората, за да се имунизират, а че това те трябва да направят по собствено убеждение.

"Какъв по-силен стимул може да ви дам от това да спасите собствения си живот. Трябва ли като на избори да раздаваме кебапчета, за да се ваксинира някой, за да предпази себе си? Виждам, че го правят в други страни, но нещо в мен се бунтува, не искам да подкупвам хората, за да се ваксинират. Става дума за техния живот. Вижте колко души умряха през последната година, помислете, решете. Става дума за живота ви. Ето аз се ваксинирах - нищо ми няма, имам две ръце, два крака...", каза той.

Кацаров обясни, че е поръчал на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата да има информация за всички отчетени странични реакции от ваксините като подчерта, че човек, който е починал заради имунизация, в България няма.

800 хил. възрастни вече са с поне една доза

„През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки", отчете министърът.

Кацаров успокои, че все още няма опасност за изтичане на срока на неизползваните ваксини. На първите партизи срокът изтича в края на август-септември, каза той, но не уточни за какви количества става дума. Има възможност част от тях да бъдат дарени на страни от Балканите, но процедурата била сложна.

„Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент”, обясни Кацаров.

Защо няма изследване за преболедувалите

Здравният министър ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за това. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса. При една от първите си медийни изяви като министър той обяви, че поръчва серулогично изследване, което да покаже колко души са се срещали с вируса и имат имунитет. То трябваше да е готово до средата на юни. Днес Кацаров обясни обаче, че такова проучване въобще не е започвано, явно защото не е ясно как методологически може да бъде осъществено.

"Забави ме това, че няма никаква подготвена преди това информация. Попитах дайте да видя аналитичните доклади, които са постъпвали в Министерството на здравеопазването през последната година. Няма нито един. Ако не сме наясно къде сме грешили, рискуваме да повторим същите грешки при следваща вълна или при следващ вирус", обясни днес служебният министър.

"Рискуваме да повторим същите грешки"

Кацаров планира да има ясни критерии и план при какви стойности на заразени какви мерки се предприемат.

„В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случва. Това ще стане в кратки срокове”, обясни той.

Кадровите промени

По думите на служебния министър той не е планирал предварително никакви кадрови промени в ръководствата на големите болници (сменени бяха на "Лозенец" и на "Александровска"). 

В случай със сменените съвети на директорите на двете лечебни заведения -  имало проблеми, които той наследил и реагирал на тях.

По повод течащата проверка на НЗОК за фалшиви хоспитализации в "Пирогово" той каза: "Ще действам по начина, по който съм действал винаги. Тече проверка, тя не е завършила".

Решенията щели да дойдат, след като види резултатите от проверката. Все пак той отбеляза, че не разбира медийната активност, в която се обяснява какво се е случило (през седмицата имаше няколко медийни участия на представители на "Пирогов", в които се обясняваше, че няма нередности).

"Това само ме кара да си мисля, че някой е гузен", отбеляза Кацаров.

"Ще настоявам да бъдат проверени колкото се може повече болници и да се изработи механизъм, който да не позволява да се случват такива неща (фалшиви хоспитализации, платени, но неосъществени здравни услуги и т. н.- бел. ред.), добави той като отново посочи, че ще има специално приложение за пациентите, в което от НЗОК те ще получават информация за прегледи, изследвания и т. н., които са получили.