Частни училища и родители няма да могат да с възползват от програмата, с която държавата предвижда да изпрати 30 000 ученици и педагози на лятна почивка на бюджетна издръжка в помощ на туристическия бранш. На група от 10 до 15 деца пък се пада един възрастен. При група от 20 деца, например, трябва да са двама. 

Това става ясно от публикувани днес от Министерство на образованието и науката (МОН) отговори на често задавани въпроси относно националната програма „Отново заедно“. Както Клуб Z писа, за нея е заделен ограничен ресурс - 15 милиона лева – по 500 лева на дете и педагог. Създаването й бе съвместно решение на служебните министерства на туризма и образованието като антикризисна COVID мярка. В сумата от 500 лева са включени транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. Обхванати са децата от 1 до 11 клас.

Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища. Не се предвижда включване на частни училища, защото засега те не участват в изпълнението на националните програми за развитие на образованието, посочват от МОН.

На въпроси, пристигнали в министерството защо не се допускат родители, оттам посочват, че придружителите може да са само педагозите, психолозите, медицинските специалисти и др., но не и родители, защото на тях не може да бъде вменена отговорност за живота и здравето на включените в пътуването ученици.

На въпрос, а защо няма ваучери, за да може детето да пътува със семейството си от министерството посочват, че целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години, да стимулира работата им в екип.

Още с анонсирането на програмата критиците й зададоха въпроса – как ще се подбират децата  и няма ли едни да са дискриминирани спрямо други. Очевидно този въпрос е бил сред често задаваните към министерството, защото в отговорите те му отделят специално внимание. Първо се уточнява, че за първия етап от кандидатстването (до 31 юли 2021 г.) важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и педагогически персонал до максимум 165 участници.

Училищата с под 150 ученици могат да заявят група от до 12 участници. За втория етап (до 1 септември т. г. или до изчерпване на финансовия лимит) тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно училище да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата. А после от МОН посочват, че зададените от министерството критерии за подбор на учениците са много общи и педагогическите съвети играят водещата роля. По тяхна преценка може да се приоритизират ученици от семейства с нисък социален статус, преболедували COVID-19 или загубили близък в пандемията. Други училища пък могат да включат отличници или пък деца с нужда от допълнителна подкрепа и т.н.

Цената на туристическия пакет е еднаква за всички – 500 лв. на участник. Училищата са задължени да съберат поне три оферти от туроператори, вписани в Националния туристически регистър. Всеки от тях трябва да предложи база, транспорт, изхранване и културна, спортна и/или социална програма за фиксираната стойност от 500 лв. С решение на педагогическия съвет на съответното училище се избира най-добрата от трите оферти спрямо включените в нея услуги, вкл. условията за настаняване. 

Ако туроператор предложи по-ниска пакетна цена, може ли това да бъде критерий за избора му от училището? Не. Цената на туристическия пакет е фиксирана – 500 лв. на участник, и не е критерий за избор на туроператор. При избора на оферта имат значение видът и качеството на предлаганите за тази цена услуги, подчертават от МОН.