Експертката, подписала разрешението за спорната подпорна стена в защитената местност „Алепу“, ще оглави поне временно регионалната екоинспекция в Бургас, съобщава БНР.

Таня Манолова заменя на поста Детелина Иванова, която беше освободена със заповед на министъра на околната среда и водите Асен Личев, до провеждането на нов конкурс.

Манолова е дългогодишна заместник-директорка на регионалната екоинспекция в Бургас. От 2014 година за кратко беше назначена за директорка след отстраняването от поста на Антони Иванов.

За нея се знае, че тя е експертката, подписала разрешенията за строителството на скандалната подпорна стена и в хотелския комплекс в защитената местност "Алепу". Трябва да се отбележи обаче, че в разрешението на РИОСВ се одобрява брегоукрепване с пилоти - подпорна стена. По-късно обаче инвеститорите променят намерението си и се раждат сегашните "клетки".

Прокуратурата протестира и срещу решението на бургаската екоинспекция, която е преценила, че за строежите на т. нар. подпорна стена и на бъдещия комплекс, няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда. То е издадено не от директора на институцията, а от упълномощено лице (заместник), което е един от мотивите на протеста.

През 2017 г. РИОСВ дава зелена светлина за инвестиционното намерение "Изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз Вилидж", като и двата имота попадат в защитени зони "Ропотамо" и "Комплекс Ропотамо".

Първият комплекс, този върху "брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение", е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м. Видимо "Алепу Бриз Вилидж" ще бъде близо двойно по-голям. Той ще съставлява "апартаментна сграда с жилища за сезонно ползване, сграда паркинг, сграда за персонала и зони за рекреация".

Междувременнио обаче с мотив репутационни щети собственикът "Главболгарстрой" реши да се откаже от проекта за "Алепу Вилидж" и го прехвърли на общинския съветник от Приморско Стоян Василев, който обаче все още не може да опровергае съмненията, че е поставено лице предвид факта, че имуществената му декларация не показва да има финансови възможности да доизгради и "стената", и комплекса. Василев отказва и за каква сума е изкупил дъщерната "ГБС Турс".

Детелина Иванова пък бе освободена вчера, защото по нейно предложение бившият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро е направи изключение за строителство в м. Каваците.