Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е уволнил директорката на спорната с редица свои решения екоинспекция в Бургас. Става въпрос за Детелина Иванова, която наследи поста от не по-малко обсъжданата в екосредите Тонка Атанасова. Конкретната причина - нейно становище, възприето охотно от предшественика на Личев - Емил Димитров-Ревизоро, с което на практика се разрешава строителството в местността Каваците, както и паркирането и преминаването на моторни превозни средства, лагеруването и др.

Това обяви днес самият Личев, започвайки с тази новина пресконференция в министерството.

По думите му заварил 11 директори на РИОСВ и паркови дирекции, назначени без конкурс.

"И аз не съм ги сменил. Все още. Защото уважавам професионализма и ако се докажат - да останат, но ако сгафят, ги уволнявам веднага".

Апропо, за самата Детелина Иванова имаше сигнали - да се провери дали е минала през конкурс за позицията, или е по старата позната схема за назначаване на кадри - изпълняващ длъжността (до провеждане на конкурс).

И така, на 9 април, в края на мандата на предходното правителство, "министър Димитров подписва една заповед, с която се изменя една заповед на председателя на КОПС от далечната 1984 г." Той изненадващо отменя императивната забрана за строителство на "Смокиня" и къмпинг "Веселие" (отдавна застроен) в Каваците, като на практика въвежда изключения, които се сещате как може да се използват", обяви Личев.

А мотивировката е на директорката на РИОСВ - "там са се насложили незаконни ползвания, които трябва да се узаконят" - обяви още Личев. 

И обобщи по адрес на шефката на екоинспекцията:

"Аз тази заповед я отмених днес като нищожнна, уволних днес лицето като негодно да управлява интересите на околната среда и водите и суверена и мисля, че направих едно добро на България".

За какво става въпрос? За заповед от декември 1984 г. на тогавашния Комитет за опазване на природната среда при Министерския съвет, с която се определят редица природни забележителности и забранителните режими в тях. Във въпросната заповед фигурират, освен пясъчните дюни в местността Каваците, но и: дюните между Приморско и Перла, между Златна рибка и Градина, на Алепу, както и тези в местността Бабата (курорта Слънчев бряг) и др. 

Сред забраните за дейности в тези местности са: "влизане, лагеруване, преминаване на превозни моторни средства" и "всякакво строителство". Като според новото ръководство на екоминистерството именно тези дейности са били изключени със заповедта на Ревизоро и съответно Иванова и "цялата концесия на плажа някак си излиза извън защитената територия; самата заповед е изключително неясна и необоснована".

Изключението

Видимо от обнародваната в Държавен вестник на 14 май 2021 г. заповед на Емил Димитров, изключенията подчертано касаят "Смокиня" и "Веселие" и концесионирането. Четем:

"забраната за влизане, преминаване или паркиране на превозни средства, ремаркета и полуремаркета, къмпингуване и бивакуване, разполагане на палатки, кемпери и каравани не се прилага в границите на къмпинг „Смокиня“ и къмпинг „Веселие“ извън обекти – предмет на опазване в природната забележителност" (каквото и да означава това предвид факта, че цялата местност е такъв обект, б.р.).

Същата забрана "не се отнася за извършването на разрешените по съответния ред задължителни дейности, предоставяне на плажни услуги и извършване на аварийно-спасителна дейност на територията на морския плаж след съгласуване на схема на достъпа с РИОСВ – Бургас" (т.е. концесиите);

"забраната за влизане, преминаване или паркиране на превозни средства, ремаркета и полуремаркета не се отнася за изключенията по точка "з" (точка "з" е забраната за за всякакво строителство и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения").

А по отношение на забраната за за всякакво строителство и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, изключенията са - отново за предоставянето на плажни услуги, както и за:

ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващи сгради и съоръжения в границите на къмпинг „Смокиня“ и къмпинг „Веселие“ извън обекти – предмет на опазване в природната забележителност;

поставяне и ремонт на преместваеми обекти и съоръжения за обслужване и настаняване на туристи в границите на къмпинг „Смокиня“ и къмпинг „Веселие“ извън обекти – предмет на опазване в природната забележителност;

С други думи - с тези изключения се дава право да се строи и ремонтира, да се поставят временни преместваеми обекти като плажния бар на "Смокиня", да навлиза на ивицата обслужваща сградите и концесията техника.

Не за първи път

Както е известно, дюните са защитени, и от конституцията, и от закона и върху тях не би следвало да се извършват каквито и да е било дейности, но една голяма част от тях изобщо не са вписани в кадастъра.

Преди месец гръмна скандал със заравняването на пясъка, в т.ч. на дюни на "Смокиня-север" - като подготовка за поставянето на плажен бар. РИОСВ-Бургас не откри нарушения. За зам.-министър Емилия Тончева, която днес също бе на брифинга, "е видимо с просто око" от една от снимките, които бяха разпространени в публичното пространство, че една от дюните е подравнена.

Апропо, миналия юли прокуратурата внесе протест срещу строителните разрешителни на новия комплекс на братя Диневи в гората на Св. Влас "Венид еко вилидж". Става въпрос за същия проект, за който ВАП разпореди проверка в началото на юни 2020, като видимо от днешното й съобщение проверката е показала, че почти няма нещо по него, което да му е наред. Освен че попада в защитена зона, точно това "петно" на вече изсечената за застрояване с къщи гора е било изключено със заповед на министъра на околната среда и водите тогава - Ревизоро от "Натура 2000". По примера на пословичния комплекс при Алепу и тук бе открито "двойно" издаване на строителни разрешителни, което според обвинението прави вторите нищожни. Екоинспенцията в Бургас пък си е затваряла очите, а кметът на Несебър е разрешил сеч за подготовка на строителната площадка.

Пак миналото лято общинският съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов внесе сигнал до Окръжната прокуратура срещу директорката на РИОСВ (както стана ясно - вече освободена) - Иванова. Със сигнала се атакуваше атакува решение от 31 август 2020 г., подписано от нея, чрез което става възможнa промяната на предназначението и строителство в земеделска земя в местността Юрта-Балкана, община Несебър. Имотът попада в защитената зона "Емине" за опазване на дивите птици и освен това е в обхвата на охранителната зона Б (втора линия на брега) по Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Към днешна дата от държавното обвинение няма информация за развитието на тези два казуса.

По отношение на случая "Алепу", за който Личев вече нееднократно се изказа, че според него т.нар. подпорна стена-хотел трябва да бъде съборена, днес заяви, че всичко е в ръцете на ДНСК.