С пълно единодушие от 7:0 гласа, пожелания за попътен вятър, патетични "речи пред строя" - включително че е "мъжка майка" и обещания за оставка, ако Спецпрокуратурата е нарушила закона при подслушването на протестиращи...

Така протече днес изборът на Валентина Маджарова за титулярен шеф на Специализираната прокуратура, която е без траен титуляр практически от избора на Иван Гешев първо за зам. - главен, а после и за главен прокурор през 2019 г. 

Всичко това ставаше на фона на вял протест пред сградата на ВСС срещу единствената кандидатка.

Маджарова, след бурно израстване през Районна прокуратура - Средец и окръжната в Шумен от миналато лято, бе и.д. административен ръководител на Спецпрокуратурата, където без преувеличение са най-чувствителните дела в държавата.

 Вместо със суховати концепции и традиционните обещания за оптимизиране, тя започна изложението си с патос:

„Уважаеми прокурори, следователи, служители при Специализирана прокуратура, днес аз съм тук пред тази зала и пред тези членове на ВСС единствено и само заради вас!...

... Уважаеми магистрати, благодаря ви за смелостта и стоицизма, които проявявате през последните дни. Времената са трудни за всички, а за нас са особено трудни...

... Работата, която вършите ежедневно, поне в мое лице е високо ценена.

Гордея се с всеки един от вас...

... Прокурорите и следователите от Специализираната прокуратура се подчиняват единствено и само на закона – държа това да се знае и да се отбележи!

... Вие сте смели хора, благодаря ви още веднъж!

-... Свършена е изключителна работа - благодаря ви, колеги! Благодаря на следователите специално! "

Иван Гешев отсъстваше, тъй като е с турския главен прокурор в резиденция "Бояна".

Но другите членове от Прокурорската колегия, която традиционно гласува единодушно, бяха на висотата на представящата се.

Например Евгени Иванов зададе въпрос:

"Тази длъжност е за мъж. А вие все пак сте жена. Как успявате?!"

Въпросът остави кандидатката да заеква...

"Няма да кажа, че ми е трудно, ще кажа, че не ми е лесно!"

Чуха се аргументи на напълно единодушна подкрепа, дори думи за това, че кандидатката била мъжка майка на трима синове... 

Иначе Маджарова изнесе данни за работата на спецпрократурапа по най-чувствителната тема корупция.

Малко неловко се получи, защото данните за 2020 г., показват смазващо подобрение на работата по антикорупционното направление в сравнение с 2019 и 2018 г., когато шеф беше... ясно кой.

Например:

Висящите дела под наблюдение на спецпрокуратурата днес са над 110, но когато влязла, били 147.

През 2020 са наблюдавали рекорден брой корупционни престъпления – 274 (ако не сте ги чували по новините - тук статистически влизат "същински" като подкуп, така и престъпления на длъжностни лица с вероятен корупционен мотив, както и злоупотреби със служебно положение и дори такива от недлъжностни лица, но с вероятен корупционан мотив, б.а.)

От тях 86 или 32% са образувани през 2020 г. Налице е тенденция за чувстително увеличаване на новообразуваните – които са с 24 на сто повече спрямо 2019 и с 49,6 % спрямо 2018 г.

Приключени са 73 досъдебни производства за корупционни престъпления, като през 2019-а те са били 39.

От така решените в съд прокурорите са внесли 17 акта за 56 лица, други 4 производства са спрени, което пък е с около 12 % по-малко от 2019.

От тази категория корупционери има санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 5 лица срещу едва по 1 лице през 2019 и през 2018-а.

От наблюдаваните досъдебни производтва за същински корупционни престъпления 46 са за подкуп при 31 през последната година, която Гешев ръководеше практически на ръчно управление спецпрокуратурата.

Наблюдавани са общо 205 досъдебни поризовдства за престъпления на длъжностни лица с т. нар. "вероятен корупционен мотив", като новите за годината са 62. А пък през 2019 са били 160 такива разследвания, а през 2018-а – 110.

Макар, че за длъжностно присвояване накрая са внесени в съд 4 дела - 3 обвинения и едно споразумение, Маджарова заключи:

"Не мисля, че тези статистически показатели говорят за несправяне с работата по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта (бел . ред - за илюстрация, със законовите промени от 2017 и председателите на общински съвети са в това число - подсъдни на СпНС).

Считам, че към момента работата върви."

Все пак на фона на тези успехи излезе, че виновни са пресаташетата: "обществото реагирало на много процеси, които се случват - просто трябва тази информация да бъде предоставена по подходящ начин. Хората имат право да знаят!".

До Маджарова бяха постъпили и въпроси от ГС "Боец", за които - за известна изненада - тя каза, че много ги уважава и че подкрепя това, което правят (макар че от "Боец" традиционно това, което правят най-силно, е да искат оставката на главния прокурор Иван Гешев, б.а.).

"Вие сте на верния път, продължавайте да го правите", обърна се тя малко странно към "Боец".

Тя прочете някои от тях, защото нямала време да се запознае. Но покани представители на сдружението в съдебна зала, където да видят истинските процеси. 

И каза, че ако се окаже, че Спецпрократурата незаконно е искала СРС срещу протестиращи или политици, свързани с протестите, ще си подаде оставката - но не вярва някой прокурор да е вършил каквото и да е незаконно.

Новата шефка обобщи усилията на Спецпрокуратурата така:

„Не е болка прокурор да получи оправдателна присъда, когато е провел битка в съдебна зала... Важното е в ситуацията магистратът да излезе с достойнство, с високо вдигната глава. Т.е. - ние трябва да можем и да губим."

Тя бе попитана и какво мисли за прословутата отчетност на главния прокурор:

"В тези трудни времена и сложни, в които живеем, не е проблем главният прокурор да се отчита по-често, отколкото е длъжен. Но считам, че следва да предоставим тази възможност на мъдрия законодател."

След което на излизане отговори на журналистически въпроси, например - не я ли притесняа, че в системата все повече са "състезанията" с един кандидат - както при избора на Гешев, така и при нейния, както и задаващия се след нея днес избор (за Районна прокуратура- Шумен). Нормално било - защото работата в Спецпрокуратурата е много и тежка - тя ще е работодател на 120 души, а и продължава да гледа дела.

Вярва ли в успеха на обявеното днес внесено дело срещу Александър Малинов от "русофили": да, твърдо вярва, макар да не познава подробностите.