Валентина Маджарова - така се казва кандидат единствен за очевидно "любимата" на предишните управляващи Специализирана прокуратура. Прокурорската колегия на ВСС посочи днес 23 юни за датата, на която ще трябва да проведе избора й.

Спецпрокуратурата, където са кажи-речи всички дела с "висок обществен интерес", е на практика без солиден шеф още от издигането на Иван Гешев за зам.главен прокурор през юли 2018 г. Тогава като заместник на Цацаров той продължи да я управлява "на ръчно" и да се явява на брифингите и мероприятията, които касаят обществено внимание.

Въпреки възловото й значение оттогава спецпрокуратурата все "няма късмет" на ръководители. Стигна се дотам, ча на един опит за конкурс миналата година нямаше желаещи.

След неуспехите около Димитър Франтишек Петров и няколко други кадрили, свързени с временно изпълняващи длъжността, Маджарова определно се прояви в светлината на прожекторите напоследък.

И не само...

Тя взе активно участие в мероприятието от 29 април, когато прокурори от различни инстанции излязоха строени на стълбите на Съдебната палата в София, да заяват, че са против да се закриват двете спецпрокуратури. Освен Иван Гешев, който - апропо - накрая се оттегли на фона на ръкопляскания от подчинените си, и Маджарова тогава направи няколко изявления.

В интервю за "24 часа" малко по-късно тя каза:

"Фактът, че точно сега се “възражда” въпросът за легитимността на Специализираната прокуратура (СП), за нас е обясним – показахме, че работим и сме силни. Никой “не посяга” на слаба магистратура."

Клуб Z припомня, че от основаването си през 2012 г. досега Спецпрокуратурата има "издействани" по една осъдителна присъда на първа инстанция срещу бивш министър - Румен Овчаров, и бивш зам.министър - Христо Ангеличин. После вторият бе оправдан на последващите две инстанции.

От отчет на Спецсъда неотдавна стана ясно, че близо 50 % от разгледаните дела се решават със споразумения по предложение на прокуратурата. 

Ето и съобщението на ВСС за предстоящия избор:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи 23 юни 2021 г. за дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат Валентина Маджарова - заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура, изпълняващ функциите „административен ръководител” на Специализираната прокуратура за избор на административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Процедурата е открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/16.09.2020г. (обн. ДВ, бр. 83/25.09.2020г.).