Обвинения към партиите, приели промените в Изборния кодекс в 45-ото Народно събрание, с които са приравнили България към страни като Индия, Камбоджа, Бутан и Бразилия и са поставили под риск изборите заради възможно касиране отправиха днес кандидатите за депутати от ГЕРБ Дани Каназирева, Радомир Чолаков и Христо Гаджев на специална пресконференция.

По думите на Каназирева промените в Изборния кодекс, направени за една нощ и против препоръките на Венецианската комисия, противоречат на Конституцията, а и отнемат равните изборни права на гражданите. Един от мотивите - част от избирателите ще имат право да гласуват само с хартиени бюлетини, а друга част - само с машина.

"ЦИК нарушава текста от Изборния кодекс относно преброяването на бюлетините и разписките. Излезе решение на ЦИК, което забранява преброяването на контролните разписки", уточни юристката и добави, че преброяването става само вътре в машината и се прави само от определен кръг от хора.

По думите й точно затова и в Германия този начин на гласуване е забранен от съда. "Преброяването вътре в машината става със софтуер, контрол върху който има само определен кръг технически лица".

"България беше поставена и модернизирана от Трифонов и Иванов дотам, че ни приравниха с държави като Индия, Камбоджа, Бутан и Бразилия", каза Каназирева по адрес на лидерите на "Има такъв народ" Слави Трифонов и на "Демократична България" Христо Иванов.

И попита отново кога ще дойдат допълнителните машини, кой ще ги сертифицира, кога ще бъдат изпратени в чужбина устройства, кой ще ги поддържа извън България.

"Новите, "демократичните" партии, в стремежа си да угодничат на Трифонов, потъпкаха своите принципи", смята тя.

Христо Гаджев попита дали активистът на "Демократична България" Атанас Шарков е получавал ключовете от софтуера на новите машини за гласуване от "Сиела норма" и дали по някакъв начин е модифицирал този софтуер. 

Той отправи и въпроси към ЦИК - дали там работи венецуелският гражданин Алехан, както и още двама души от Коста Рика и Панама и дали имат те достъп до машините за гласуване и софтуера.

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че съчувства на членовете на ЦИК и допълни, че те са поставени на "електрическия стол" с промените в Изборния кодекс, приети на Разпети петък.

"Опитваме се да помогнем, но когато ЦИК излезе с решение, че няма да се броят разписките, когато не е ясно как 11 000 или 12 000 машини могат да бъдат сертифицирани и проверени, кой ще ги проверява, как ще се проверяват, тогава разбираме, че държавата в момента е в агония и се опитва да се замаже ситуацията", обясни той.

"Ние искаме разписките да бъдат броени, защото искаме изборите да са честни. Дайте да преброим разписките, този въпрос да се приключи и ние да знаем, че живеем в честна и демократична страна. Ако не разрешим преброяването на разписките, нещата стават непредвидими", уточни Чолаков.

Юристът се обърна към колежката си "Има такъв народ" Ива Митева и я призова да помогне на ЦИК и да убеди членовете й да се преброят разписките от машините, за да може по някакъв начин да се гарантира честността на изборите.

"Въпросите са много и те поставят под риск изборите. Нашата цел не е да притесняваме хората, напротив, нека да излязат и да гласуват. Нашата цел е да се минимизира риска от противоречивия Изборен кодекс, който беше приет", добави още Каназирева.

"Ние очакваме тези 840 000 души да повторят вота си на машина на 11 юли. Ние очакваме тези хора, ако са се ядосали, да доведат по още един човек, който да гласува за ГЕРБ и разписките да бъдат броени, за да се отчете правилно вотът им", отсече Радомир Чолаков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ