Илко Стоянов от "Има такъв народ" и досегашния кмет на Благоевград Румен Томов, подкрепен от БСП отиват на балотаж след частичния местен вот в града вчера.

Това става ясно от резултатите, отчетени от Общинската избирателна комисия в областния център. Налице е и рекордно ника избирателна активност, над два пъти по-малко от предишния вот през 2019 г. - едва 27,76% от благоевградчани, или 18 118 души, са отишли до урните.

Разликата между първия и втория е едва 1209 гласа на първи тур - Стоянов от ИТН получи 6398 гласа (35,32%), Томов - 5189 (28,65%).

Кандидатът, подкрепен от ГЕРБ - Андон Тодоров, е трети с 3452 гласа (19,06%).

"Младите не излязоха да упражнят гласа си, явно смятайки, че всичко е решено, но се видя, че не е", коментира Стоянов още снощи, и призова младежите да участват в балотажа.

Досегашният кмет Румен Томов бе изненада за социолозите. Той бе отстранен предсрочно от поста от съда, след като стана ясно, че не е заличил фирмата си в Търговския регистър в законен срок и не е уведомил за това общинския съвет и ОИК. Въпреки очакванията да бъде трети, той бие кандидатът, подкрепен от ГЕРБ. Ниският успех на Тодоров е индикация, че избирателите на първата доскоро партия са бойкотирали вота.

Илко Стоянов, сега лидер на местната структура на "Има такъв народ", бе общински съветник за "Глас Народен" в Петрич, а по-рано - симпатизант на СДС.

Прави впечатление и факта, че най-ниската изборна активност е в ромките махали на града. 

Ниската избирателна активност доведе до спокоен изборен ден и минимални затруднения с машинното гласуване. Липсваха и жалби и сигнали за злоупотреби.