Кажи ми кои са кумирите ти - и ще ти кажа кой си. Не знаем кои са били идолите на Бойко Борисов като дете, но запис на разговор, публикуван в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), показа кои са хората, на които Борисов се кланя като политик - Нетаняху и Ердоган.

Защо точно те, а не, да кажем, европейски лидери като германската канцлерка Ангела Меркел, с която бившият премиер, както се хвали самият той, е на “ти”? Освен че властват дълго време, и Нетаняху, и “Тайпи”, както Борисов нарича Ердоган, са известни с диктаторския си стил на управление. И не само. “Много от методите на Ердоган той ги ползва. При Ердоган почти няма свободен бизнес в Турция, разбираш ли? Няма такъв бе, много рядко се случва, много рядко”, казва в публикувания от АКФ запис гласът на бивш съветник на Борисов.

Така че изборът на образци за подражание просто валидира огромния апетит за власт на управлявалия над десетилетие Борисов. При това не каква да е власт, а авторитарна. Каквато я консумираше друг от неговите идоли - дългогодишният Първи на тоталитарния режим Тодор Живков. Основната цел на тези хора като политически лидери винаги е била една: как да съхранят и увеличат властта си.

Какво научихме от епизод трети

Новите щрихи от портрета на трикратния, но вече бивш премиер се разкриват в епизод трети от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков”. Става дума за разговор, в който тайно е записан Яне Янев - понастоящем общински съветник в Сандански, но в периода 2015-2017 съветник на премиера Борисов по превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. В записа той обяснява как се опитва да съдейства за освобождаване от ареста на ресторантьора Веселин Денков. Собственикът на няколко известни столични заведения прекара месеци в ареста, след като бе задържан за участие в престъпна група за лихварство. АКФ публикува разследване, в което записи на разговори разкриват преговори да бъде пуснат от специализирания съд срещу 100 000 евро. В излъчения трети епизод Янев разказва в разговор с Русина Тошева, счетоводителка на Денков, как съдейства за същото.

Именно в този разговор той споделя наблюденията си за Борисов - за неговата възприемчивост към съвети на умни хора, за мутренския опит, за склонността към методите на работа на Ердоган и Нетаняху. “Не беше като онези всезнайковци - станишевци-манишевци, които си мислеха, че са божества”, казва Яне Янев.

Манталитетът на падишаха

Особено впечатляващо в неговия разказ е как Борисов се е подготвял за първата си среща с Ердоган, чиято цел е била да убеди турския лидер да подкрепи отцепници от ДПС, за да се ограничи влиянието на Доган. Гледал по три епизода от турския сериал “Великолепният век”, в който се разказва за султанския двор и харем, за дворцовите интриги и пр. Забавно е как един държавник се готви за официална визита, гледайки сапунка за един от националните герои на Турция.

Едно от нещата, които лесно можеше този да ги запамети, защото той не е по сложните конструкции, беше филмът “Златният век”. И той всяка божа вечер гледаше по три епизода на големия екран на стената в “Бояна”. Всяка божа вечер, три месеца преди срещата с Ердоган. За да разбере за манталитета на турския падишах. За да може да вникне в начина на мислене и после наистина се сприятелиха”, обяснява Яне Янев в записа. Това вече си е екстремна форма на поклонение от страна на ревностен последовател, който очевидно истински вярва в култа към абсолютната власт.

И други интересни работи

От разговора на Янев, чиято политическа звезда изгря като противник на Борисов и залезе като негов “пудел”, както го нарекоха опоненти на ГЕРБ, научаваме интересни подробности и за политически сделки. В записа се чуват твърдения как на изборите на 4 април Борисов е дал на Пеевски 11 места за депутати. “Пеевски на последните избори, сега на четвърти, Бойко му даде 11 места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившия министър. (Бившият министър е Младен Маринов, бел.ред.) Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единайсет мандата му даде бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е сто процента на подчинение на Борисов (…) с Доган всичко приключи”.

Но след санкциите по закона “Магнитски”, обявени в началото на юни, излиза, че бившият премиер разполага с олигарх от черен списък, което от актив автоматично се обръща в пасив.

И ако олигарсите се сменят, не пречи кумирите да останат. Дори и почвата под краката им да се рони, както стана с Нетаняху, изправен пред съда като действащ премиер. Резултатът е, че сега в Израел управлява т.нар. “правителство на промяната”, което от съставено от представители на целия политически спектър, обединени от ненавистта си към Нетаняху. В Турция Ердоган също върви към края на своята ера, а видеата на мафиота Седат Пекер, в които той обвинява управляващите в безчет престъпления, са още един пирон в ковчега. А доскоро същият този Пекер е бил съюзник на властта и е консумирал привилегиите от това приятелство. Да ви звучи познато?

Ако Борисов наистина е верен следовник на кумирите си, рано или късно ще сподели съдбата им.

"Дойче веле"