Сотир Цацаров – може да се каже – е главният герой в третия епизод от поредицата от филма за обвиняемия Веселин Денков – половинка на бившата Мис България Ивайла Бакалова.

Днес Антикорупционен фонд (АКФ) пусна третата част от разследването си, озаглавена "Когато по стандартния начин не става" (цялото видео може да видите най-долу).

Почти всичко вътре се базира на монолози на Яне Янев, записани – както се твърди, тайно от него.  Ясно е, че бившият политик и бивш антикорупционен съветник на премиера Бойко Борисов е в ролята на лобист, в търсене на начин да се облекчи ситуацията на задържания по онова време и обвиняем като участник в ОПГ за лихварство Веселин Денков.

Според предишните серии на АКФ обаче става въпрос не просто за „лихварско“ дело срещу бизнесмена, а за съмненията на отсрещната страна, че Денков финансира участници в антиправителствените и анти-Гешев протести с парите на Васил Божков. Това е и тезата на събеседниците на АКФ в предишата част на филма.

"Отидох при Сотир, имаше хора, беше лудница – нямаше как да се говори. Само така правеше. И аз му обясних на две, на три, написах бележка, скъсах я...", чува се да казва Янев.

Както се разбира от отговор на КПКОНПИ, който поместваме по-долу - срещу фирми на Денков е имало запори по искане именно на Антикорупционната комисия (тя традиционно следва Специализираната прокуратура, веднага след като се повдигне обвинение - не е нужо да си осъден, б.р.) 

А пък Янев още в предната серия се изявяваше като "консултант за връзка с институциите" - по собстения му израз, т.е. лобист.

Според него преговорите с Цацаров били трудни и вече на спокойствие бившият главен прокурор му казал: "Ние сме в момента на панагара. Длъжни сме да защитим статута на тази институция (явно КПКОНПИ, б.р.) И ако сега направим крачка назад – сега ако започнем да отваряме и да пускаме, значи ние признаваме, че тази институция трябва да се закрие." (Всъщност подобни идеи имаше в кратко просъществувалото 45-о НС, б.р.).

Яне Янев казва и какво обявил на събеседника си:

"Връзката е през телешкото месо" – чува се глас зад кадър "Шиши" и той потвърждава. - Така започнах... Това просто е нещо, което не може да мръдне."

Според Янев  Цацаров поискал „единствено дай ми време да го асимилирам“.

Историята, разказана от АКФ твърди, че „и сегашният, и бившият главни прокурори упражняват директно влияние върху съда“. От фонда посочват, че когато са научава, че по случая на Денков се прави разследване и вече са разпратени въпроси, мярката му за неотклонение е изменена на домашен арест.

В този дух са и твърденията пред скритата камера на Янев – че "на Жоро Ушев (председателя на Апелативния спецсъд, б.р.) се е обаждал два пъти Гешев, след което се поправя, че единия път всъщност предесдателят на съда сам звънял на главния прокурор „да пита какво да прави“ - явно по казуса с обвинения и задържан "лихвар"

Янев намеква още за план да се проведе среща с „най-близкия човек до Сотир Цацаров“, за да се разбере „какво е замислил да прави". И препоръчва на клиентите си нещо важно: че трябало да се провери „има ли синхрон все още по оста Гешев-Цацаров-Ушев“, в светлината на "новата политическа ситуация".

Членове на ВСС от близкото минало

В думите му се намесват двама изявени представители на предишния състав на ВСС, който отстъпи в есента на 2017 г.  – едни от най-разпознаваемите от монолитното мнозинсто про-Цацаров и анти-Лозан Панов.

Посочвайки връзките си в Специализирания съд, Янев споменава зам.-председателя Пламен Панайотов, като казва, че „моят човек Митко Узунов“ го е предложил за съдия в Спецсъда. На друго място Янев също повтаря на събеседниците си, че Узунов е неговият човек във ВСС, „който беше и шеф на ВСС“ (действително Димитър Узунов бе в Съвета от политическата квота на РЗС и когато Соня Найденова – дотогавашният представляващ, рязко започна да кривва от „правата линия“ около мнозинството на Сотир Цацаров, Узунов за един ден бе направен представляващ. Той бе посочен и като вероятен подател на събощението до Бойко Борисов, известно като ne go priehme. Иначе формално ВСС няма такова нещо като „шеф“, б.р.)

Янев предлага в раговорите още и услугите на „най-близкия човек на Галя Георгиева“, за когото твърди, че има власт да го „изпраща да поиска информация“. Назовава Галя Георгиева, която е „човекът на Сотир Цацаров“:

„Тя не ходи до тоалетна, без да го пита“.

(Фактите са, че Георгиева – дошла от Окръжен съд-Пловдив в Съвета, при миналия му състав бе един от най-яростните поддържници на политиките на Цацаров. След това избра да остане съдия в Апелативния специализиран наказатеен съд, където е и до днес, б.р.).

АКФ допълва, че и Пламен Панайотов и Галя Георгиева са отказвали да облекчат мярката за неотконение на Веселин Денков (всъщност това нищо не доказва, защото като съдии, е нормално двамата да гледат мерки за неотклонение, б.р.).

Димитър Узунов като представляващ ВСС и Сотир Цацаров като главен прокурор.

Яне Янев казва още вещо твърде интересно на записа:

"Ушев е човекът на Гешев, а Галя - на Цацаров" (макар че по закон по-редно е съдиите да не са човек на главния прокурор, б.р.)

В повествуванието се намесва и „взимам едно агне и отивам там“ - без да се разбира в Спецсъда на ул. „Черковна“ ли ще „ходи“ агнето.

В крайна сметка на запис със скрита камера Янев казва, че „разговорът със Сотир не протече никак добре“. От думите на Янев излиза, че той дори го сплашил, като заявил, че ...

"Конюнктурата с всеки изминал ден – може те да я задържат, но тя се променя! Няма как да остане така дълъг период от време – и вече това всичко ще рефлектира върху хора като него..."

Дори обещава за бъдещата ситуация старозаветното „око за око, зъб за зъб“.

Намесен е и Иван Гешев - Цацаров опитал да говори с главния и „ходил там в кабинета, да пита – какво, що...“

Думите на Яне Янев:

"Оня му е казал: нищо лично, но Веско в момента е един от най-отявлените бандити, който ни е в ръцете и за който на практика има внесено досъдебно производство. Ние държим един куп други, които нямат досъдебни производства за тях, а за него имаме.

И ако него го изпуснем, това значи, че съдът капитулира – все едно ние си признаваме сами, че всичко е измислена история.

И докато не минат парламентаринет избори, не може нищо да се направи...“

Още нещо - според Яне Янев Цацаров му казал, че в държавата в момента има само един силен човек, който може да каже, че иска този човек на свобода – това е президентът.

„Друг не знам да има и не знам дали може да повлияе.“

(Тази теза е, меко казано, интересна, тъй като президентът Румен Радев е във видимо и съвсем откровено вражески отношения с главния прокурор Гешев, Т.е. - не става ясно как хем Гешев казва какво ще се прави с даден човек, хем единстеният, който може да повлияе, е Радев – б.р.).

Макар, че на друго място се чува, и че „не може да не е свързано с Пеевски – няма друг който да му повлияе".

На места на записа Янев драматично шепне:

„Каза, че лично Бойко му се е обадил – лично Бойко! (не се разбира...) И Гешев – Гешев е казал: в пандиза!“

Политики, бизнес, Ердоган и как се влиза "под прожектора"

Авторите на филма твърдят, че Янев опитвал да забрани излизането на записите.

В тях обаче той изказва и доста любопитни политически тези. Коментирайки че изобщо не е вярно, че Бойко Борисов е в лоши отношения с Делян Пеевски. На миналите избори на 4 април...

„Бойко му даде (на Пеевски) 11 места за депутати – начело с Марин Маринов (явно обърквайки името на бившия МВР министър Младен Маринов, който води листата на ГЕРБ в София-област, б.р.), 11 мандата му даде, бе човек!.

За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов В момента Делян Пеевски е 100 % подчинен на Бойко Борисов. То Доган... С Доган всичко приключи!

Янев, който твърди, че съществува "списък за бърз контрол" на едри бизнесмени, даже е възмутен, че адвокатите на Денков „не са искали разговори“ с прокурорите и съдиите по такова важно дело.

Събеседничката му го пита и кой прави прословутия „списък за бърз контрол“, както е озаглавена всъщност и цялата поредица за Веселин Денков.

Отговорът е следният:

„По принцип, в държавата, откакто той е на власт, се възприеха няколко модела за въздействие върху бизнеса. За да може по някакъв сигурен начин тези хора да имат – образно казано – чатал на врата. Просто да са в ярем.

Да имат свобода дотолкова, доколкото да могат да работят, но да нямат друг вид свобода.

И той какво направи?

Примерно на Влади Горанов му беше казано да направи 3 модела – примерно всички фирми на една строителна корпорация... Примерно на "Геотехмин" казва всички клонинги трябва да бъдат анализирани и да се види колко им е оборотът, колко им е чистата печалба и колко са внесли. Ама и като физически лица, щото това също е играчка...

Виждаш колко са юридическите и кои са държателите на акции като физически лица.

И бяха направили 3 матрици. Едната матрица е когато, чиста печалба над 1 млн. лв. вече влизаш под прожектора и те наблюдават. Всяко разместване вече се следи.

Когато имаш оборот над 10 млн., също  – може да нямаш такава печалба, но щом си 10 милиона и 1 лев – пак всичко под лупа!

И не само това – бяха напарвили много интерсена разработка. Че през финансовото разузнаване НАП имаше информация за всякакъв вид финансови трансакции. Всякакъв вид - и кешови потоци.

Те, откакто фалираха КТБ, бяха направили системи за заснемане на трезорите – не само на банките, на частнит трезори.“

Янев твърди още, че от  ДАНС знае, че само в София има 100 незаконни частни трезора.

Продължава мисълта си явно по адрес на Бойко Борисов:

„Просто той с това беше по-различен от останалите – че е от тротоара, от улицата! От мутренските времена ти знаеш как се оперират нещата.

Според Яне Янев това опериране после е „облечено в механизми“. Защото Борисов има преимуществото да слуша умни хора.

„Не беше като ония всезнайковци - станишевци-манишевци, които си мислеха, че са божества“.

„И другото, което е – той много методи на работа ползва от Ердоган и от Нетаняху в Израел. Тези двамата са му кумири.“

Янев казва и леко хумористично, че 3 месеца преди срещата си с Ердоган, Борисов гледал "всяка божа вечер" по 3 серии на сериала "Златния век" (вероятно има предвид "Великолепният век" - художествено представяне на управлението на османския султан Сюлейман Великолепни - б.р.), за да „разбере за манталитета на турския падишах“.

И така после станали приятели с президента на Турция.

„При Едоган почти няма свободен бизнес в Турция. Няма такъв, бе – много рядко!“, смее се Янев.

Отговорите на КПКОНПИ и Цацаров лично

Още днес реакции дойдоха един път подписана от КПКОНПИ, а втори - и от самия й председател.

В първата от комисията на Сотир Цацаров обявяват няколко неща - че да, искали са запори над Веселин Денков. И че е имало среща по негово желание.

Както и , че са снемани сведения от лица - включително доста интересни, като експремиера Бойко Борисов, ексминистър Владислав Горанов, председателя на Апелативния спесъд Ушев,  самия Яне Янев и т.н.

Ето и пълния текст на становището на КПКОНПИ:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

По повод на оповестени материали на интернет-страницата на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, както и по повод публикации в медиите, Пресцентърът на КПКОНПИ предоставя следната информация:

С решение на Комисията от 18.12.2019 г. е образувано производство за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Веселин Денков, Даниела Миленкова и „Юнайтед синема Пампорово“ ЕООД, с цена на бъдещ иск 12 818 455,73 лв. Проверката по реда на глава Десета от ЗПКОНПИ е започнала след получено уведомление от Специализираната прокуратура за повдигнато обвинение на Денков за изнудване. С определение от 29.01.2020 г. Окръжен съд Смолян е допуснал обезпечение на бъдещия иск на КПКОНПИ, чрез налагане на възбрани върху недвижими имоти, запор на дружествени дялове и запор на сметки. Определението на първоинстанционния съд е влязло в сила, потвърдено и от ВКС. На 15.07.2020 г. е прието решение на Комисията за предявяване на искова молба за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Веселин Денков, Даниела Миленкова и „Юнайтед синема Пампорово“ ЕООД, с цена на иска 11 686 736,53 лв. Така на 17.07.2020 г. в Софийски градски съд е образувано гр. д. № 7114/2020 г.

По молба на Веселин Денков, с твърдения за допуснати от органи на КПКОНПИ сериозни нарушения, на 21.08.2020 г. той е приет в административната сграда на Комисията на пл. „Св. Неделя“ № 6. Пред председателя на КПКОНПИ, в присъствието на началника на кабинета му, г-н Денков е изложил оплаквания във връзка с производството срещу него. Основните доводи на Веселин Денков касаят твърдяна незаконосъобразност на предендираните от КПКОНПИ и наложени от съда възбрани на недвижими имоти. Разяснено му е да изложи в писмен вид всички заявени твърдения за нарушения на процедурата по ЗПКОНПИ, като е уведомен, че съобразно установения ред, те ще са предмет на проверка и решение на Комисията. На 25.08.2020 г. г-н Денков е предявил писмена молба до председателя на КПКОНПИ, с подробни доводи за незаконосъобразност на действията на органите на Комисията, основно по отношение на предприетите обезпечителни мерки /възбрани и запори/ и предявения иск в СГС. Искането е „да преразгледате решението на Комисията от 15.07.2020 г.“. Молбата е регистрирана в деловодната система и на 26.08.2020 г. от председателя на КПКОНПИ са възложени две проверки.

Първата касае доводите за нарушения, допуснати от инспектори на Комисията в хода на проверката на имуществото на г-н Денков, налагането на обезпечителните мерки и предявяването на исковата молба за отнемане на незаконно имущество. Тя е приключила със становище за неоснователността им, поради което с решение на КПКОНПИ, прието в заседание на 14.10.2020 г., след изслушване на доклад на директора на ТД София, молбата на Веселин Денков от 25.08.2020 г. е оставена без уважение: „по т. 36 от дневния ред: „Молбата на лицето е неоснователна и не следва да бъдат предприети действия от страна на КПКОНПИ за преразглеждане на Решение № 1266/15.07.2020 г. за внасяне на иск за отнемане на незаконно придобито имущество.“ Комисията, като ищец, продължава процесуалните си действия по гр. д. № 7114/2020 г. на СГС по предявената на 17.07.2020 г. искова молба.

Втората проверка е възложена на дирекция „Противодействие на корупцията“. В молбата на г-н Денков от 25.08.2020 г. са изложени и кратки твърдения, без конкретика, за предложения, оправени към него от „посредници“ и проведени „неформални срещи“, с цел да бъде повлияно благоприятно на хода на наказателното производство, водено срещу него за изнудване. Именно по повод на това, от председателя на Комисията е възложена и проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“. В хода на тази проверка са проведени оперативно-издирвателни мероприятия, които не са установили извършване на корупционни действия от страна на конкретни лица, попадащи в обхвата на правомощията на КПКОНПИ /“лица, заемащи висши публични длъжности“/. Работата на дирекция „Противодействие на корупцията“ в тази насока продължава с проверка на изнесените конкретни твърдения в публикуваното „Разследване“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, веднага след представянето на първата част – 11.06.2021 г. Извършени са необходимите действия в рамките на правомощията на дирекцията, включително и идентифициране на лица и снемане на обяснения от тях. До настоящия момент са снети обяснения от Емил Писков, Мартин Божанов, Стоимен Чакалов, Яне Янев, бившия министър на финансите Владислав Горанов, председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, бившият министър-председател Бойко Борисов и от други лица. Установени са лицата, в чието жилище, в тяхно присъствие, са извършвани част от записите, публикувани от неправителствената организация. Бившият народен представител Яне Янев, понастоящем общински съветник в Общински съвет Сандански, е изложил подробни обяснения, отричайки да е изричал записаните думи „в този смисъл и контекст“. Янев отрича да е знаел за действаща схема, наречена „списък за бърз контрол“, възложена на министър Горанов, като описва подробно срещите си с Ивайла Бакалова и с други лица и поводите за тях и заявява категорично, че последната му среща с настоящия председател на КПКОНПИ е била преди повече от три години, по служебен повод. Изискани са множество документи, включително и от Специализирания съд. С решение на Комисията от 23.06.2021 г. всички материали са изпратени по компетентност на прокуратурата, на основание чл. 106 ал. 2 т. 1 от ЗПКОНПИ.

Органи на КПКОНПИ не са осъществявали действия, свързани с разследването, по което е повдигнатото обвинение на Веселин Денков от Специализираната прокуратура по друго досъдебно производство през септември 2020 г. Такива действия не са им били възлагани и от прокуратурата по реда на ЗСВ или НПК.

Ето и текста пратен като лична позиция на Цацаров:

По повод публикувано „Разследване“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, Пресцентърът на КПКОНПИ публикува позиция на председателя Сотир Цацаров:

„Като председател на КПКОНПИ съм действал в пълно съответствие със закона както по отношение на производството за отнемане на незаконно придобито имущество от Веселин Денков, така и по предявената от него молба с оплаквания и възражения от 25.08.2020 г.

Не съм разговарял с бившия народен представител Яне Янев по повод производствата срещу Веселин Денков (наказателни и за отнемане на имущество) никога и никъде. Всъщност, не съм се срещал с Янев в близките 3 – 4 години. Твърденията в тази насока, ако се изречени от него, определям като откровена неистина по отношение на мен и измама по отношение на лицата, осъществили звукозаписите.

Считам, че мотивите за действията на тези лица (включително Веселин Денков и Ивайла Бакалова) спрямо мен са свързани с прозводството за отнемане на незаконно придобито имущество, наложените запори и възбрани върху имуществото на Денков и предявения иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу него на стойност 11 686 736,53 лв. Не коментирам действията на лицата, представени като автори на „Разследването“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“.

Позволявам си само да оспоря твърдението, че публикуваните материали представляват журналистическо разследване. В тези материали, основани на тайни звукозаписи, по никакъв начин не е търсена и представена друга гледна точка – на засегнатите от неистините лица, в случая – конкретно моята. Това подсказва истинските цели спрямо мен на създателите на „Разследването“, които нямат нищо общо с обективната журналистика. От същите лица, бе направен опит името ми да бъде свързано с разследването им, известно като „Осемте джуджета“, когато по същия начин публикувах позицията си.

Ще обмисля дали да предприема по-нататъшни действия пред компетентните органи на съдебната власт спрямо всички лица, които използват името ми с измамлива цел или разпространяват неистини за мен.“