Новите процесори M1 на Apple вече могат да работят на 100% с ядрото на най-популярната "отворена" операционна система - Linux, съобщи 9to5Mac

Досега единствената опция за собственици на новите Mac-ове бе да ползват виртуална машина и специално модифицирано ядро от команди, за да симулира обикновен процесор. Това води до големи загуби на изчислителна мощ - това, с което новите процесори на американската компания впечатлиха всички технологични фенове тази година.

Добрата новина е, че базовата поддръжка на M1 ще ползва цялата мощ на процесора. Вградения графичен чип в него обаче има нужда от още много работа.

Наскоро и Windows 10 стана възможен на новите Mac-ове без сложни виртуални машини и настройки. Засега много от програмите за операционната система на Microsoft не работят перфектно на компютрите на Apple, но се очаква и това да се подобри с ъпдейт на Windows.

Минаването на Apple към чипове с ARM архитектура се оказа предизвикателство за много програмисти - множество приложения трябва да бъдат пипнати, за да работят оптимално. Но новият чип M1 разби на пух и прах еквивалентите на Intel, при това на цена, която е допустима дори в надценката на Apple. Причината е, че всички - от базовият Mac Mini до Macbook Pro - са въоръжени с новия чип.

А възможността за инсталиране на Windows или Linux разширява сериозно потребителския обсег на Apple.