Сагата "министърът на културата срещу генералния директор на БНТ", с участието на Съвета за електронни медии (СЕМ), продължава. Днес СЕМ обвини проф. Велислав Минеков в "неверни твърдения" относно комуникацията, която министърът води със Съвета за едно поискано от него право на отговор от обществената медия.

Този път става въпрос за изявление на Минеков от вчера, когато покрай темите за "ремонтите" вместо "реставрации" и рокадите във ведомствените структури, отново бе засегната тази за откритата битка, която той води с Емил Кошлуков. 

Минеков заяви, че все още не е получил отговор от СЕМ относно непредоставено му право на отговор от страна на БНТ, за което е сезирал медийния регулатор.

"За пореден път министърът на културата прави публични изявления, в които твърди, че Съветът за електронни медии не е отговорил на негово писмо.  

Съветът за електронни медии категорично се противопоставя срещу тиражирането на подобни неверни твърдения", отговарят днес от СЕМ.

И обобщават:

На 18.06.2021 г., чрез системата за електронен обмен (СЕОС), в СЕМ е получено писмо, подписано от проф. Минеков, с което сигнализира за възпрепятстване на правото му на отговор от страна на Българската национална телевизия;

На 22.06.2021 г., посредством същата система, министърът на културата е уведомен, че длъжностно лице на СЕМ осъществява проверка. Доколкото нарушения на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, включително и относно правото на отговор, се установяват в сроковете и по реда на Закона за административните нарушения и наказания, СЕМ е заявил, че допълнително проф. Минеков ще бъде информиран при приключване на производството.

"Съветът за електронни медии е силно обезпокоен, че министърът на културата за пореден път въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор", се казва в заключение.

Минеков сезира СЕМ заради участие на генералния директор в публицистичното предаване "Още от деня" по БНТ, в което според него Кошлуков отправил обидни квалификации по негов адрес. А при собственото му участие два дни по-късно - на 10 юни, не му било предоставено право на отговор, а водещата (Надя Обретенова) му заявила, че първо трябва да отговори на нейните въпроси.

Така според министъра било нарушено правото му.

Според Закона за радиото и телевизията:  "Лица и държавни и общински органи, засегнати в предавания, включени в линейни медийни услуги, в които не са участвали лично или чрез свой представител, имат право на отговор". Имат право да поискат това в 7-дневен срок от предаването.  Операторът е задължен да осигури включването на отговора в следващото издание на същото предаване или в равностойно време до 24 часа след получаването на отговор, като не се допуска изменение или съкращаване на текста.

Според отговора на СЕМ обаче, Минеков ще трябва да изчака проверката на Съвета и ако се установи нарушение - БНТ да бъде санкционирана.

Междувременно, както Клуб Z писа, насред "престрелката" оставка подаде членът на медийния регулатор Ивелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев) заради несъгласие за това как регулаторът реагира на конфликта Минеков-Кошлуков.