Нов ход във войната между служебното правителство и Софийския градски съд по повод отказа за вписване на новите управителните тела на ББР, на "Автомагистрали" и на "Александровска" болница. 

От името на Министерство на правосъдието зам.министър Иван Демерджиев е изпратил сигнал до Инспектората на ВСС, а искането му е: "за извършване на проверка спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата по отношение на исканията за спиране на регистърни производства".

Както Клуб Z писа, решенията на съдии от СГС доведоха до намеци от страна на министър Кирил Петков - включително, касаещи случайното разпределение на делата - че този тип производства се падали само на едни и същи трима магистрати (става въпрос за Търговското отделение на СГС, б.р.). Към него се присъедини и колежаката му министърката на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, която пък не може вече почти месец да уволни Стоян Беличев - изпълнителен директор на "Автомагистрали".

Това предизвика остра реакция от съдебното съсловие, включително от Съюза на съдиите. Най-малкото - редултатът може да бъде обжалван пред втори анстанция, което е и законовият ход, твърдяха съдиите. Те намекват, че с такива изказвания по висящо производство се "респектират" евентуално магистратите от горната инстанция. 

(Бел. ред. на Клуб Z - най-общо казано от СГС обясняват, че според предварително изготвен седмичен график, трима дежурни съдии разглеждат делата, образувани по молби за спиране на регистърно производство. В периода 21.06.2021 г. - 25.06.2021 г. в Софийски градски съд са били образувани 12 такива дела, които са разпределени на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата между въпросните трима дежурни съдии.

Иначе ЕИСС е чисто нова - тя бе въведена с огромни "мъки" едва през м.г.)

Министър Янаки Стоилов обаче така или иначе анонсира въпросната проверка, за която днес се съобщава, че е подаден сигнал до ИВСС.

Става ясно още, че има сигнали "от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в членствения състав на органите на управление и надзор на публични предприятия, попадащи под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разпределени и съответно разгледани от трима съдии в Софийския градски съд". 

„При това не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са в тази връзка правилата, залегнали в единната методика по приложението на принципа на случайното разпределение на делата“, се сочи в сигнала. 

Демерджиев казва още, че очаква от Ипспектората, ако се открият нарушения, "да бъдат дадени препоръки за тяхното отстраняване, а ако са налице предпоставки за ангажиране на дисциплинарна отговорност – да се уведомят административният ръководител на СГС и съдийската колегия на ВСС". 

Ето и пълния текст на съобщението от МП:

Заместник-министър Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет за случайното разпределение на дела за промени в състава на управление на публични предприятия

Заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане за извършване на проверка спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата по отношение на исканията за спиране на регистърни производства, свързани със заявени промени в състава на органите на управление и надзор на публични предприятия.

Причина за това са информация и сигнали, изпратени до Министерството на правосъдието от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в членствения състав на органите на управление и надзор на публични предприятия, попадащи под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разпределени и съответно разгледани от трима съдии в Софийския градски съд. 

„При това не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са в тази връзка правилата, залегнали в единната методика по приложението на принципа на случайното разпределение на делата“, се сочи в сигнала. 

При откриване на нарушения на правилата за случайно разпределение на делата, заместник-министър Демерджиев очаква от ИВСС да бъдат дадени препоръки за тяхното отстраняване, а ако са налице предпоставки за ангажиране на дисциплинарна отговорност – да се уведомят административният ръководител на СГС и съдийската колегия на ВСС.

В писмото на ресорния на Агенцията по вписванията заместник-министър се посочват и примери за формирана неправилна практика на състави на Софийския градски съд, отнасяща се до предпоставките за допускане на спиране на регистърното производство по чл. 536, ал. 1 във вр. чл. 19, ал. 6 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. 

Очакванията към Инспектората са да бъдат предприети действия за своевременно преустановяване на неправилната практика на отделни състави на СГС, ако такава бъде констатирана.

Преди седмица зам.-министър Иван Демерджиев изпрати писма до ръководителите на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд с предложение да свикат общи събрания на съдиите, за да се уеднакви практиката по оспорването на министерските заповеди за смяната на бордовете на държавни дружества и спирането на регистърните производства от съдилищата. Няма обратна информация от съда да са предприети действия.