Кюстендилската Районна прокуратура разпорежда на местната областна дирекция на МВР да събере "данни за твърдения за купване на гласове на територията на общината". Срокът е 48 часа, а поводът - "множество запитвания от медиите".

Както Клуб Z писа, днес на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков хвърли доста неопределена "бомба" - че предишен министър опитва да "привлича" 15 000 гласа от македонци с двойно гражданство. Име не спомена.

Предшественикът му Христо Терзийски - водач на листата на ГЕРБ в региона, му отговори незабавно - че трябва твърденията да се докажат и тогава да понесе строгостта на закона. 

От изнесеното от държавното обвинение става ясно, че всичко тръгва от докладна записка на полицейски служител, която - дебело е подчертано - е "в обем от 1 (една) страница" и в която...

"... се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

Иначе казано - някакви хора неустановени, са си говорили нещо. Не става ясно в какъв обем традиционно трябва да са докладните записки от полицейските служители, ако допуснем, че са съвестни и искат да сигнализират за нещо, което са научили... 

Полицията пък я резолирала и пратила на прокурор от РП-Кюстендил, без да е извършена проверка.

Въпреки това...

"Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП-Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка."

Клуб Z напомня, че по-рано днес от ведомството, подчинено на Иван Гешев, изпратиха съобщение с адресите на всички прокуратури (може да бъдат видени тук) , като изразиха съжаление, че са направили традиционния щаб против изборни злоупотреби само с ДАНС, а МВР не е приело поканата да се включи.

Ето и пълното съобщение на прокурорския пресцентър:

РП-Кюстендил разпореди на ОДМВР-Кюстендил да събере в срок до 48 часа данни за твърдения за купуване на гласове на територията на общината

Във връзка с множество запитвания от медиите ви информираме, че днес, 01.07.2021 г., Районна прокуратура - Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“.

В докладната записка, в обем от 1 (една) страница, се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

Докладната записка е изпратена с резолюция „за РП-Кюстендил“ без да е извършена проверка.

Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП-Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

Съгласно Указания относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от ПРБ при провеждането на избори, проверката от органите на МВР следва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

До момента в РП-Кюстендил и ОП-Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание на 11.07.2021 г.