Бивш министър на вътрешните работи бе заподозрян днес от служебния такъв Бойко Рашков в "привличане" (с привкус на купуване) на гласове. МВР даде брифинг за подготовката за парламентарния вот следващата неделя, като Рашков обяви:

"В Кюстендил имаме много интересен случай. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един излязъл, каквато е практиката в последните два месеца - в болничен.

Обсъждали са как да привлекат 15 000 македонци с български паспорти, които да гласуват тук в нашата страна. Повтарям: бивш министър на вътрешните работи."

Рашков отказа да назове имената на посочените от него лица, но стана ясно, че "болният" е директор на областната дирекция на МВР. Може да се направи пък връзка с водача на листата на ГЕРБ в Кюстендил - бившия министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

По думите на Рашков полицейският началник не е освободен, македонските граждани трябвало "вероятно не безкористно да участват в нашите избори", но МВР засега само наблюдавало - нямало образувано и досъдебно производство. 

"Нямаме само изборен туризъм от Изток, но както се вижда - и от Запад", обобщи министърът.

По думите на Рашков в страната се "подготвят стотици и хиляди граждани, които да се регистрират на едно и също място, за да гласуват". Това е вътрешен изборен туризъм - констатира той.

Иначе вече изтекоха сроковете за регистрация по настоящ адрес. Мнозина от чужденците с БГ паспорти пък са с т.нар. служебен адрес. Все пак стана ясно, че МВР визира лица с регистрации отпреди 8-10 години.

"Такава форма на изборен туризъм имаме данни, че се подготвя в доста населени места. Там се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един адрес" - настоя МВР министърът и даде пример с Благоевград.

По думите му заедно с регионалната министърка, принципал на гражданската регистрация - Виолета Комитова, щели да предприемат всички възможни административни мерки за преустановяване на тази практика. В момента се правели проверки и дерегистрация на такива лица.

Любопитното е, че именно Комитова бе тази, която преди време даде съвет на кметовете да определят адреси на трафопостове, на които могат да се регистрират по настоящ адрес отпускарите.

Рашков отчете още към днешна дата близо 100 сигнала за купуване на гласове, получени от МВР и обяви старт на акция на ведомството, която щяла да продължи до деня на вота.

Сподели обаче и за интересен сигнал от Германия - че се подготвяло отварянето на фиктивна секция там на базата на фалшиви заявления от българи, които дори не живеят в страната.

А после бе разказано и за случай от село Екзарх Антимово, Карнобат, където е бил намерен телефон с 31 снимки на лични карти. МВР имало данни за предлагани по 80 лева на глас, с бонус 20 лева, ако гласува по определен начин цялото семейство.

В Бургас пък е имало списъци на длъжници, на които било обещавано опрощаване на дълговете от лихварите.

В Плевенско село 300 обявили, че ще гласуват, а накрая се оказало че са около 1000. "Там процентът отива към социалистическия", отбеляза Рашков. 

"Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с покупка на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори един завиден резултат. Полупка на гласове за една партия от известен етнос", изнесе още данни министърът.