Тази седмица лидерът Ким Чен-ун направи промени по върховете в Северна Корея, които може да се окажат най-сериозните от години и които според анализатори са предупреждение към управляващия елит, в това число онези, които той обвини, че са причинили "голяма криза" с грешките си по отношение на коронавируса. Това съобщава днес в обширна кореспонденция агенция Ройтерс.

Във вторник Ким свика заседание на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия (КТК) и порица нехайството на някои висши партийни функционери при изпълнение на задълженията им, включително това, че не са били взети дългосрочни мерки за борба с пандемията, съобщиха държавните медии.

Държавните медии, които често пъти са единственият източник на информация за това, което става в потайната държава, не дадоха подробности за каква точно криза става дума.

Наред с промените на заседанието бяха избрани и нови членове на Политбюро и секретар на Централния комитет на партията, макар че не стана ясно дали всички от освободените членове - за които не беше уточнено кои са, са порицани за допуснати грешки, свързани с коронавируса.

Промените бяха направени десет дни след като държавните медии съобщиха, че Ким е използвал друг голям партиен форум за затягане на дисциплината в управляващата партия и назначаване на нови членове в могъщото й Политбюро.

"Честотата на тези заседания и кадровите промени е малко необичайна", каза Майкъл Мaдън, специалист по севернокорейското ръководство от американския сайт "38 North" ("38 север"), интернет портал, следящ случващото се в КНДР.

В режими като севернокорейския извънредните политически събрания и кадровите промени могат да бъдат признак за фундаментален провал на държавния апарат или за нестабилни политически трансформации, каза той.

"Понастоящем севернокорейската политическа култура не е на такъв етап, но заседания като това на Политбюро се организират, за да послужат като предупреждение към севернокорейските елити, че поведението им може да заплаши сплотеността на режима, което на свой ред може да застраши политическите им постове и облагите, които получават от тях", каза Мадън.

Това сякаш са най-големите промени след чистката през 2013 г., при която Ким нареди екзекуцията на чичо си, но властовата му база остава стабилна, тъй като разполага с доста партийни функционери, на които да се опре, заяви в свой анализ Те Йон Хо, бивш севернокорейски дипломат, избягал в Южна Корея, където сега е депутат.

Индикации по телевизията 

От миналата година Ким е повел война срещу корупцията и липсата на дисциплина в партията, включително чрез размествания по върховете на Корейската трудова партия по начини, напомнящи за първите години от управлението му, когато консолидираше властта си чрез постоянни смени, понижения и връщания обратно на висши военни, каза Рейчъл Миньон И, друг специалист от 38 North.

"Той показва публично, че който не спазва указанията и правилата, не ръководи добре и не постига желаните резултати, ще бъде уволняван или понижен, без значение на колко висока длъжност е и от колко време я заема", каза тя.

Необичайно е, че този път държавните медии не съобщиха кои са отстранените и назначените тази седмица функционери, но според анализатори има някои индикации в репортажа на държавната телевизия, които подсказват, че сред отстранените са И Пьон Чол, заместник-председател на Централната военна комисия на партията и член на Постоянния комитет на Политбюро; Пак Джон Чон, началник на генералния щаб на армията и член на Политбюро; и Чое Сан Гон, партиен секретар и завеждащ отдела за наука и образование на ЦК.

"Има възможност кадровите промени да са засегнали И Пьон Чол, Пак Джон Чон и Чое Сан Гон, тъй като И и Пак не бяха видени да участват в гласуването, а мястото на Чое остана празно", заяви пожелал анонимност източник от южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с отношенията със Севера.

И Пьон Чол играеше важна роля в програмата за балистични ракети на Северна Корея, а според Мадън ще е нужно да бъдат проследени още заседания и събития, които да подскажат каква е съдбата му, но ако той наистина е отстранен, това е важно събитие.

"Това би било най-значимата кадрова промяна в основния елит" от години, каза той.

Ян Му Джин, преподавател в Университета по севернокореистика в Сеул, заяви, че И и Пак може да са свързани с провали при деблокирането на военните запаси от ориз, а Чое изглежда е уволнен, защото се е провалил в координирането на политиката и комуникацията по отношение на пандемията.

"Разкривайки това на заседание на Политбюро, Ким изглежда отправя предупреждение към всички партийни функционери и сигнал, че ще им потърси отговорност, ако не си вършат добре работата", каза Ян.