Сагата приключи. От днес държавната "Българска банка за развитие" (ББР) е с вписан нов Надзорен съвет, а съставът на Управителния съвет е увеличен - както вече повече от месец искаше служебният министър на икономиката Кирил Петков, който е и принципал на трезора. Това обяви самият Петков след заседанието на Министерския съвет. 

Промените са налични и по партидата на ББР в Търговския регистър, показа проверка. 

До вписването този път се е стигнало, след като досегашните членове на Надзора са се отказали да обжалват за трети пореден път отстраняването си. Отказът им пък се е случил - по думите на министъра, след като той е дал да се разбере, че би последвал иск за нанесени вреди върху банката от принципала.

Така Надзорният съвет на ББР вече е в състав: Митко Симеонов, Велина Бурска, Стамен Янев, Валентин Михов,  Васил Щонов.  УС на банката е в състав Николай Димитров, Живко Тодоров, Панайот Филипов (стари членове) и Крум Георгиев, Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев.

Петков вече има и първи данни за това, което новите надзорници са установили. А именно, че част от компенсациите и заплатите на членове на управителните органи на държавната банка и него самия са накарали "да ахне". По думите на министъра е имало месеци, в които заплащането е стигало до 60 000 лв.

"Това е банка, финансирана с нашите данъци, това за мен е безумно. 

Който иска да работи за тези пари, да отиде в частния сектор", заяви министърът и обеща, че оттам ще започнат промените в правилата за работа на ББР.

Сагата с ББР започна, след като още в началото на мандата си служебният кабинет в лицето на принципала на банката Петков разкри, че огромни кредити банката е раздавала на ограничен кръг големи фирми, вместо ресурсът да се разпределя сред малки и средни предприятия, какъвто следва да е фокусът на държавния трезор.

В опит да се защити, ръководството на банката дори потвърди, че над 22 % от кредитния портфейл е съсредоточен в няколкото бизнес мастодонта, обявени от министъра. В защитата се включиха активно и представители на ГЕРБ - като бившият икономически министър Лъзера Борисов.

Старото вече ръководство на банката обаче отказа да предостави на назначения от Петков одитен комитет на институцията достъп до кредитните досиета. Без обяснение. Въпреки че одитния комитет е всъщност органът, който има право да направи проверка на досиетата и да ги оцени, след което да представи обобщена информация на министъра като принципал и собственик на капитала на банката. Или поне така е по закон.

 
Последваха два неуспешни опита на Петков за смени в ръководството на ББР. И двата пъти вписванията в Търговския регистър бяха блокирани от съдебни искове от старите вече началници. Стигна се и до конфликт между служебния министър и Софийския градски съд. Под прожекторите попадва съдийката Мария Вранеску, която освен че уважи искове срещу рокадите в ББР, бе направила същото и по отношение на поискани смени в болница "Александровска" и в държавната компания "Автомагистрали" ЕАД, която (уж, както установи Сметната палата и проверка на МРРБ), строи магистрала "Хемус", ремонтира пътища, поразени от свлачища и т.н. Служебният правосъден министър Янаки Стоилов се включи с искане за проверка на системата за случайно разпределение на дела в СГС.
 
 
Днес министър Петков уточни, че щом няма обжалване, не е внасял иск срещу вече отстранените ръководители на държавния трезор за причинени вреди.